Skip to main content

Co se skrývá za RVS? Zajímavosti ze života operátora SOC, 2.

23.4.2021

V druhém díle našeho článku ze zákulisí Securitas Operation Center a služby RVS se podrobněji podíváme na zajímavosti ze života dispečera. Jak se řeší falešné poplachy a co nejkurióznějšího kamery zachytily?

Jak jsme psali v minulém díle, s detekcí poplachových stavů v systému Ateas pomáhá pokročilá umělá inteligence. I díky tomu se v průměru podařilo snížit množství falešných poplachů o 40 %. Jak vypadaly falešné poplachy v dobách „před AI“? „V minulosti jsme se setkávali s případy kdy se u perimetru pohybovala všemožná zvířata – lišky, mufloni, divoká prasata nebo srnky. Jednou se nám stalo, že jsme nedokázali identifikovat narušitele. Bylo brzo ráno a ‚pachatel‘ byl z větší části za rohem budovy. Na místo jsme poslali zásahovou jednotku, která následně zjistila, že se jednalo o krávu, která se pásla na louce,“ vypráví s úsměvem Libor Janouš, Operation Manager GRS/RVS.

Po nasazení AI se snížil i počet kuriózních falešných poplachů z kamer. Nejčastěji je v současné době způsobují infrazávory nebo perimetrová čidla. Typickým pachatelem je… kočka. „Ty se dostanou takřka všude,“ směje se Libor Janouš.

Jednostranná „konverzace“ pomocí tlampače

Specialitou služby RVS jsou reproduktory instalované jako součást řešení, které umožňují přímo oslovit narušitele a odstrašit jej. Efekt bývá 100%. „V drtivé většině případů si je narušitel tak jistý, že ho nikdo nevidí, že je po oslovení z tlampače doslova šokován. Skoro vždy bere okamžitě nohy na ramena. Někdy se nám ale stává, že se narušitel začne otáčet a hledá, odkud na něj mluvíme. To už je ale na cestě naše zásahová jednotka, která je na místě za několik minut. Průměrný dojezdový čas je 11 minut,“ popisuje Libor Janouš, a přidává další kuriózní historku.

„Jednou v noci jsme zachytili narušitele v lokalitě stavby našeho klienta. Dotyčný zřejmě hledal, kde si uleví. Když jsme jej upozornili pomocí tlampače, že na místě nemá co pohledávat, dal se na útěk. A to s takovou vervou, že se na pár minut zasekl mezi plotem a budovou. Po příjezdu zásahové jednotky zbyl po dotyčné osobě pouze kus oblečení na plotě.“

Zachráněný milion a systém pro budoucí výzvy

Vzdálený dohled prostřednictvím RVS patří mezi zákazníky Securitas k dlouhodobě nejoblíbenějším službám. Důvodů je mnoho: díky RVS získají spolehlivé zabezpečení objektu ve dne v noci, možnost okamžité audio reakce na poplachové stavy a velmi často také snížení nákladů na ostrahu a provoz objektu. Taková investice do zabezpečení se zkrátka vyplatí. Systém se navíc neustále přizpůsobuje aktuálním potřebám. „Jednomu našemu zákazníkovi zažehnal operátor RVS svým včasným zásahem škodu v hodnotě asi 1 milionu korun. Systém Ateas navíc nově umí pomoct s dodržováním epidemiologických opatření a dokáže monitorovat počet osob v prodejnách,“ zakončuje Libor Janouš.

Líbil se Vám tento článek?

Přečtěte si také:

Letní sezona láká zloděje. Jak chránit svůj domov?

Jak střežit průmyslový areál bez fyzické ostrahy?

Kontaktujte nás ještě dnes

S čím vám můžeme pomoci? Napište nám zprávu prostřednictvím kontaktního formuláře.
An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.