Skip to main content

Perimetrická ochrana. Z čeho se skládá a kdy je vhodná?

27. 10. 2020

Perimetrická ochrana je v zabezpečovací branži hojně skloňovaným pojmem. Co to vlastně znamená? Kdy je taková ochrana vhodná? A jaké technologie lze využít? Na to se podíváme v následujících odstavcích.

Jednoduše řečeno, perimetrická ochrana je ochrana obvodu střeženého pozemku (slovo perimetr pochází z řečtiny a je to obecně obvod nějakého území). Perimetr se proto velmi často vymezuje katastrální hranicí pozemku a nejčastěji se označuje umělými bariérami – tedy plotem, zdí, bránou či brankou – nebo přírodními překážkami, jako jsou živý plot nebo vodní tok.

4 funkce ochrany perimetru

Perimetrická ochrana je tedy takovou „první linií ochrany“ – dává případnému narušiteli najevo, kde začíná „naše“ a kde tím pádem nemá co pohledávat. Funkcí má hned několik:

  1. Odrazení narušitele

  2. Zamezení vstupu cizí osoby/narušitele

  3. Zpomalení postupu k objektu pomocí mechanických zábranných systému (zkráceně MZS, např. plot)

  4. Včasná detekce neoprávněné činnosti narušitele prostřednictvím detekčních prvků (to je např. poplachový zabezpečovací a tísňový systém – PZTS – nebo kamerový systém)

Z výše uvedeného je zřejmé, že perimetrická ochrana se skládá obvykle z dvou částí – mechanického zábranného systému (MZS) a detekčních prvků, tedy PZTS a kamerového systému. Mechanický zábranný systém zabraňuje přístupu narušitele fyzickou bariérou. Jak již bylo zmíněno, zpravidla se jedná o ploty, branky a brány. Tento typ ochrany jde dále zefektivnit např. použitím vrcholových zábran (ostnatý drát, otočné válce atp.), podhrabových zábran (betonové desky nebo ocelové rošty) a závor či turniketů, které regulují průjezd vozidel a průchod osob.

Prvky detekce aneb Hlásit se musí

Detekční prvky slouží k monitoringu situace v oblasti perimetru a k ohlášení, že se o jeho narušení někdo pokouší. Z toho je zřejmé, že se bez nich spolehlivá perimetrická ochrana neobejde. Nejčastěji se využívá poplachový zabezpečovací a tísňový systém (zkráceně PZTS), který může být tvořen širokou škálou různých typů detektorů a senzorů (detailně se PZTS věnujeme v tomto článku).

Dalším častým detekčním prvkem je kamerový systém. Princip je jednoduchý: Kamera (nebo více kamer) snímá oblast perimetru a analyzuje obrazové změny v záběru. Moderní kamerové systémy využívají k monitoringu pokročilou videoanalýzu, což značně zpřesňuje detekci incidentů, a tím pádem významně eliminuje falešné poplachy (více o kamerových systémech najdete v tomto článku).

Kamery, PZTS, nebo oboje?

Jaké prvky tedy k perimetrické ochraně využít? Platí, že základem je kompletní, kvalitní a udržované oplocení (MZS), následně doplněné o kamerový systém s analýzou obrazu nebo PZTS. Je také důležité uvědomit si, že v případě použití MZS v kombinaci s PZTS není možné okamžitě zjistit, zda do střežené zóny skutečně vniknul nezvaný návštěvník, nebo se jedná o planý poplach způsobený např. zvířetem.

Využití kamerového systému připojeného na dispečink v mnoha případech značně zjednodušuje ověření poplachu. Operátor se jednoduše na místo poplachu podívá pomocí otočné kamery a vizuálně ověří, co se děje. Praxe tak ukazuje, že je vhodné zkombinovat všechny tři prvky perimetrické ochrany: MZS, PZTS i kamerový systém. Možnou alternativou k výše uvedeným prvkům je naše služba Remote Video Solutions (jak funguje se dočtete v tomto článku).

Je to všechno nutné?

Perimetrickou ochranu (i když ji tak naši předci jistě nenazývali) zná lidstvo po tisíciletí. Je to zkrátka první a nejdůležitější způsob, jak zabezpečit majetek před nezvanými hosty. Nutnost zajistit perimetrickou ochranu navíc mnohdy stanovují pojistné podmínky u spravovaného objektu. Určitá zařízení, například jaderné elektrárny, mají dokonce povinnost takové ochrany zakotvenou v zákoně.

Líbíl se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Jak střežit průmyslový areál bez fyzické ostrahy?

Přístupové systémy: Vstup do budov dnes chrání vysoce sofistikované systémy

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.