Skip to main content

Proč a jak dohlížíme na základní školu v Bílině

01. 06. 2022

Město Bílina povolalo k zajištění pořádku na místní základní škole bezpečnostní agenturu. Tak zní zpráva, která v květnu tohoto roku upoutala značnou pozornost médií. Bílinská ZŠ Za Chlumem se kvůli tomu dočkala několika reportáží, a dokonce návštěvy ministra školství. Jak vypadá situace z pohledu bezpečnostních odborníků? 

Pracovníci SECURITAS ČR zahájili dohledovou službu na chodbách bílinské základní školy 2. května 2022. Na straně naší bezpečnostní agentury tomu předcházela řada více méně obvyklých postupů. „Na jedné straně šlo o zcela standardní zakázku – klient, v tomto případě město Bílina, poptává zajištění dohledové služby, my zpracujeme odpovídající nabídku, která před odesláním klientovi projde standardním schvalovacím procesem ze strany našeho managementu. Ani cena za námi poskytované služby se v tomto případě nijak nelišila od našich jiných zakázek zahrnujících tento druh dohledu,“ říká Martin Rozbroj, risk manager SECURITAS ČR. „Co však bezesporu specifické je, je samotné místo působení bezpečnostních pracovníků a zvýšená pozornost, kterou jsme věnovali jejich výběru a supervizi.“

V Česku unikátní, v zahraničí běžnější

SECURITAS ČR je největší tuzemská bezpečnostní agentura, která zaměstnává kolem 2000 pracovníků na velmi rozmanitých místech, včetně průmyslových a komerčních objektů v okolí Bíliny. Mnozí z nich jsou dnes odborníci, kteří kromě standardní fyzické ostrahy, monitorovacích služeb a dalších činností stále častěji obsluhují různé druhy bezpečnostních technologií. Ostraha a dohledová služba ve školních objektech, nejčastěji univerzitních a středoškolských, je pro SECURITAS ČR také vcelku standardní činností. Zakázka v ZŠ Za Chlumem však je specifická tím, že má jít o zajištění dohledové služby primárně kvůli problémovému chování některých žáků, kteří jsou navíc nezletilí, a až sekundárně kvůli vnějším případným agresorům, kterými můžou být například vandalové či zloději.

„Ačkoli jde v rámci České republiky o nestandardní úkol pro bezpečnostní agenturu, Securitas je mezinárodní společnost a můžeme proto čerpat ze zkušeností našich kolegů například ve Spojených státech a jiných zemích, kde je bezpečnost na školách mnohem palčivějším tématem,“ pokračuje Martin Rozbroj.

Tři muži a jedna žena

Klíčovým prvním krokem byl pečlivý výběr týmu bezpečnostních pracovníků. Pracovníci bezpečnostní agentury nemají žádné zvláštní pravomoci a samozřejmě nemůžou, zvlášť při práci s nezletilými, používat jakékoli donucovací prostředky. Musí tedy jít o lidi, kteří mají určitou osobní autoritu a dobře zvládají komunikaci s mladistvými. „Pro službu na základní škole v Bílině jsme vybrali čtyřčlenný tým, který je pestrý i díky tomu, že zahrnuje jednu ženu a jednoho kolegu romské národnosti. Nejedná se o pedagogický dozor, přesto nás všichni z nich přesvědčili, že mají díky svým zkušenostem a charakteru k této službě předpoklady,“ pokračuje Martin Rozbroj. „V průběhu každého školního dne jsou v areálu školy vždy přítomni tři bezpečnostní pracovníci.“

Úspěšný start a pravidelné supervize

„Nechtěli jsme tuto citlivou zakázku podcenit a bereme ji jako výzvu, které by se mnoho jiných bezpečnostních agentur v ČR zaleklo. Proto jsem byl v prvních týdnech na místě každý den a spolu s týmem, paní ředitelkou a dalšími pedagogy jsme ladili režim spolupráce,“ říká zkušený senior contract manager Petr Pracný, který má tým SECURITAS ČR v bílinské základní škole na starosti. „Mám radost, že první ohlasy jsou pozitivní. Učíme se každý den, ale některé problémové situace se už s pomocí našich šikovných kolegů podařilo vyřešit, jiným předejít. Zvýšený dohled ve škole navíc působí preventivně a vysílá jasný signál, že bezpečné prostředí pro děti musí být na prvním místě. Samozřejmě si přejeme a děláme všechno pro to, aby žádný skutečný incident nenastal,“ uzavírá Petr Pracný. V současné době se supervize týmu konají dvakrát týdně a dál se při nich vyhodnocuje, co je potřeba k úspěšnému zvládnutí standardních služeb poskytovaných v nestandardním prostředí. Celkové vyhodnocení provede zadavatel po skončení školního roku. „Obavy z té práce nemám, jsou to přece jen děti a je to jen o dobré komunikaci, zvlášť s několika z nich, které už dobře známe,“ komentuje svou službu jeden z našich pracovníků na místě. „Myslím, že se nám to zatím daří.“

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

5 největších mýtů o práci fyzické ostrahy

Když „dělám to pro lidi“ není jen fráze

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.