Skip to main content

Fyzická ostraha, nebo kamery? Co vychází výhodněji

27. 01. 2022

Cena lidské práce průběžně stoupá a rok 2022 v tomto trendu není výjimkou. Můžou fyzickou ostrahu plně nahradit kamery? Připravili jsme pro vás příklad cenové kalkulace zastřežení objektu pomocí kamerového systému v porovnání s lidskými strážnými.

Pokud máte na starosti zabezpečení objektu, pravděpodobně budete řešit otázku, zda může v dnešní době pracovníky ostrahy plně nahradit kamerový systém a zda se to vyplatí. Při své úvaze budete chtít určitě zvážit jak celkové náklady, tak efektivitu zabezpečení. Ačkoliv jsou každá situace i areál jiný, připravili jsme pro vás modelové srovnání s využitím služby vzdáleného monitoringu Remote Video Solutions (RVS).

Příklad: staveniště nebo areál s uskladněným materiálem

Modelovým příkladem pro naši kalkulaci může být staveniště nebo objekt typu betonárny či provozovny kovošrotu. Představit si můžeme areál s rozlohou kolem 1 hektaru, obvykle ohraničený plotem a zahrnující vrátnici (případně jen příjezdová vrata či závoru), malou kancelář, parkoviště pro nákladní vozy a další těžkou techniku a prostor pro uskladnění stavebního nebo jiného materiálu. Z hlediska bezpečnosti zde můžou znamenat hrozbu krádeže surovin a pohonných hmot, poškození vozidel nebo vandalismus. Areál tohoto typu tedy může vyžadovat třísměnnou službu strážných v režimu 24/7. V naší kalkulaci počítáme se dvěma variantami: 1. potřebujete zachovat ostrahu na místě během dne kvůli specifickým úkolům, v noci (19.00 – 7.00) vám však postačí kamery, a 2. personál na místě můžete nahradit kamerovým systémem po celý den.

Náklady na lidskou ostrahu se zvyšují

Státem stanovená minimální mzda v roce 2022 vzrostla o tisíc korun, bezpečnostní pracovníci však podle zákona spadají do 2. skupiny zaručené mzdy, která letos činí v případě hlavního pracovního poměru 17 900 Kč měsíčně a neboli 113,60 Kč na hodinu. Pokud je strážný vaším kmenovým zaměstnancem, k této částce samozřejmě musíte připočíst daňové odvody, další personální náklady a také nutnost řešit zástupy kvůli dovoleným a pracovní neschopnosti. Výsledný náklad se pak bude blížit částce 200 Kč na hodinu práce, což přibližně odpovídá průměrné hodinové sazbě najatých pracovníků bezpečnostních agentur. V naší orientační kalkulaci tedy počítáme s tím, že ostraha po celý den vás bude stát minimálně 146 000 Kč za 730 hodin práce měsíčně, hlídání pouze přes noc vyjde na 73 000 Kč.

Ačkoliv má osobní přítomnost a svědomitost lidské ostrahy svoje nezastupitelné místo a strážný může zároveň plnit i jiné úkoly (například doprovázet návštěvy), nesmíme zapomenout na její limity. Není v lidských silách ochránit areál o rozloze 100 x 100 metrů po celou dobu na všech místech se stejnou pozorností. V úvahu je třeba brát i riziko osobního selhání jednotlivce.

Zabezpečení s pomocí RVS

Princip služby Remote Video Solutions spočívá ve využití inteligentních kamer a nepřetržitého vzdáleného dohledu operačního centra Securitas. Kamery, které střeží perimetr nebo riziková místa, jsou vybavené automatickou detekcí incidentů, jejíž efektivita se neustále zpřesňuje s pomocí algoritmů umělé inteligence. Operátor tak kamery nemusí sledovat neustále a zabývá se jen poplachovými stavy. Na místě instalované reproduktory mu navíc umožňují přímo oslovit narušitele a odradit jej od trestného činu, což má prakticky 100 % účinnost. Se službou se zároveň pojí činnost mobilní jednotky, která s průměrným dojezdem 12 minut v celé České republice může včas zkontrolovat příčinu poplachu, pokud už na místě nebude přivolaná policejní hlídka.

Cena služby RVS se odvíjí od počtu kamer. V našem případě modelového areálu o rozloze 100 x 100 metrů jsme uvažovali o 8 kamerách a 4 reproduktorech. SECURITAS ČR při tom nabízí službu RVS buď v podobě dočasné   nebo trvalé instalace. V obou případech je možné počáteční náklady na instalaci systému rozpustit do měsíčního paušálu. V případě krátkodobého řešení (v naší kalkulaci 12 měsíců), které se velmi dobře hodí například pro staveniště, jde vlastně o pronájem a kamerový systém se po ukončení služby vrací zpět, v případě dlouhodobé instalace (v našem příkladu 36 měsíců) může zůstat kamerový systém v majetku objednatele. Průběžný servis technologií je v obou případech součástí měsíčního paušálu. 

Kamerový dohled vyjde nejméně o polovinu levněji

Jak kalkulace vychází? Posuďte sami z tabulky níže. Ačkoli jsou potřeby každého objektu zcela specifické, lze říci, že kamery dokážou ušetřit až polovinu nákladů, a přitom zvýšit efektivitu zabezpečení. V této základní úvaze však neuvádíme další užitečné nástroje, jako je například zapojení automatické e-vrátnice, čtení a evidence SPZ vozů nebo integrace stávajících elektronických zabezpečovacích systémů. Návrh a celkové náklady řešení by měly vždy vyplynout z úvodního bezpečnostního auditu.

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.