Skip to main content

Nádraží na dálkové ovládání od Securitas budí zájem médií

20. 2. 2023

Železniční nádraží v Ostrově nad Ohří na Karlovarsku se díky Securitas ČR stalo první veřejně přístupnou budovou Správy železnic (SŽ), která je zabezpečená plně automaticky a na dálku. Automatické zamykání a odemykání čekárny a vzdálený monitoring prostor s možností odemknout opozdilci bez nutnosti fyzické přítomnosti strážných vzbudilo obrovský zájem médií.

 

První svého druhu v Česku

Pilotní projekt představuje vůbec první bezobslužné řešení ostrahy nádražní budovy, kde se nenachází ani pokladní, ani výpravčí. V minulosti musela každé ráno před příjezdem prvního vlakového spoje k budově zajíždět mobilní jednotka strážných, která odemkla čekárnu a poté ji večer po odjezdu posledního spoje zase zamkla. Občas se ale stalo, že stejná jednotka byla odvolána k mimořádné situaci a nádraží neodemkla včas, případně nezaregistrovala v zamykaném prostoru ukrytého bezdomovce, který pak využíval čekárnu jako nocoviště. Nyní to už není tak jednoduché.

 

Oborový web Zdopravy.cz upozorňuje, že pokud se přeci jenom někdo vyskytne v čekárně po zavírací době a časový zámek zaklapnul, odhalí ho vzdálené dohledové centrum Securitas Operation Centre (SOC). „Operátor SOC mu může na dálku odemknout,“ cituje web Jana Peroutku, technického ředitele společnosti Securitas ČR. Pokud se i tak nemá k odchodu, přijíždí mobilní jednotka. Za jeden takový výjezd pak SŽ hradí paušální částku. Pořád to ale vyjde levněji, než kdyby mobilní jednotka musela každý den jezdit odemykat a zamykat čekárnu.

 

Kamera monitoruje pohyb

„Nádraží se zamyká vzdáleně v 17 hodin. Operátor má možnost se podívat, co se tady děje. Od 17 hodin je tento prostor střežen tak, aby když by se sem někdo vloupal, nebo se tady něco hýbalo, aby nám to vyhlásilo poplach a operátor vzdáleně situaci vzdáleně řešil,“ popsal Jan Peroutka v rozhovoru pro Český rozhlas Karlovy Vary.

 

Karlovarská příloha deníku MF Dnes v hlavním článku z 6. února dodává, že po dokončení pilotního projetu SŽ zvažují plošné nasazení tohoto řešení na všechna bezobslužná nádraží v republice. „Věřím, že se díky dobrým zkušenostem ze Stráže nad Ohří podaří rozšířit tento systém i na další naše nádraží,“ řekl novinám Vladimír Abraham, ředitel odboru bezpečnosti a krizového řízení SŽ. V další fázi se má pilotní projekt rozšířit na větší nádražní budovu s větším provozem v Aši. Projekt zaujal i zpravodajské stránky celoplošného Rádia Impuls.

 

Další regionální Karlovarský deník poznamenává, že monitorovací kamera, přes kterou operátor vzdáleného pultu ochrany sleduje prostor čekárny v době jejího uzavření, je vybavena i reproduktorem, kterým může operátor instruovat zamčeného člověka v čekárně, jak může nádraží opustit.

 

Reportáž přímo z nádraží ve Stráži nad Ohří nabídla i Česká televize. Události v regionech se 17. února vydaly podívat, jak dálkově ovládaná čekárna vypadá a nabídly i pohled na SOC, odkud operátor sleduje situaci před budovou nádraží i v čekárně.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.