Skip to main content

Když „dělám to pro lidi“ není jen fráze

21. 10. 2020

Ocenění The Global Purpose & Values Hero má za cíl vzdát hold „každodenním hrdinům“ mezi zaměstnanci Securitas napříč celou organizací v 56 zemích. Proč jsme za Českou republiku nominovali Josefa Zeleného, vedoucího objektu na zakázce Continental Adršpach?

Vyhlásit globálního hrdinu nikdy není lehké a těžko může být úplně spravedlivé. Přesto jsme se pokusili vybrat ze stovek zaměstnanců v České republice jednoho. Člověka, který svými činy nejlépe vyjadřuje cíl (purpose) společnosti Securitas – pomáhat dělat svět bezpečnější, a firemní hodnoty (values), kterými jsou čestnost, ostražitost a užitečnost. To vše se letos potkalo v osobě Josefa Zeleného.

Bezpečnost ve stínu Adršpašských skal

Josef Zelený je vedoucím objektu na zakázce Continental Adršpach. Jde o závod na výrobu komponentů do ostřikovacích systémů, kde pracuje více než 1200 zaměstnanců z Česka i Polska. Příjemné prostředí u Adršpašských skal má jednu nevýhodu – dojezdy zdravotnické záchranné služby i hasičů jsou delší, než je republikový průměr. Proto zde tým bezpečnostních pracovníků Securitas musí dobře ovládat zásady první pomoci a nezbytností je i praktická zkušenost v oblasti požární ochrany. „Zvláště první pomoc zde řešíme velmi často a v praxi se člověk naučí,“ komentuje Josef skromně několik zásahů, při nichž využil i své volnočasové zkušenosti ze sboru dobrovolných hasičů.

Záchrana života i uhašení požáru

Josef Zelený má pověst spolehlivého profesionála s osobní autoritou a schopností dobře komunikovat. Kromě toho, že v červenci oslaví 10 let výročí práce v Securitas a na svém působišti v závodu Continental se mimo jiné zasadil o digitalizaci bezpečnostních procesů s použitím systému Vision, nominaci na „globálního hrdinu“ mu přinesly zejména dvě situace, které nelze přehlédnout.

Jednou z nich byla záchrana života člověka.  V červnu 2019. jeden pracovník závodu v lisovně upadl, ztratil vědomí a způsobil si tržnou ránu na temeni hlavy. Nebýt první pomoci, kterou Josef Zelený na místě s chladnou hlavou provedl, když vytáhl zraněnému zapadlý jazyk a zamezil krvácení, bylo by už při příjezdu záchranné služby pozdě.

Druhá významná situace se odehrála v dubnu 2020, kdy v bezprostřední blízkosti budovy laboratoře vzplanula hromada papírového odpadu, a to přímo před klimatizačním zařízením. Josef Zelený s kolegou okamžitě odpojili klimatizaci od proudu a zahájili hašení. Díky včasnému zásahu se požár nerozšířil a zákazníkovi nevznikla žádná škoda na majetku ani nebylo třeba volat profesionální hasiče. Následná likvidace odpadu a požární dohled trval osm hodin, uchráněné hodnoty byly ve stovkách tisíc korun.

„Dělám to pro lidi“ nemusí být fráze

Ve světovém finále na konci června 2020 se nakonec náš český kandidát absolutním vítězem nestal. Josefu Zelenému to však nijak zvlášť nevadí. Neudělá si sice několikadenní výlet do Stockholmu, kde „globální hrdina“ převezme ocenění přímo z rukou prezidenta Securitas Magnuse Ahlqvista, svou práci v Adršpachu bude ale spolehlivě vykonávat i dál. „Dělám to pro lidi,“ komentuje Josef Zelený svou hlavní motivaci, a v jeho případě tomu opravdu není proč nevěřit.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Securitas Fire Truck: Spojte školení požární ochrany s teambuildingem

Jak chránit samostatně žijící osoby?

Kontaktujte nás ještě dnes

S čím vám můžeme pomoci? Napište nám zprávu prostřednictvím kontaktního formuláře.
An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.