Skip to main content

Přístupové systémy: Klíče nebo oční duhovka?

19. 10. 2020

Moderní doba žádá moderní řešení. Časy, kdy klíče a zámky představovaly jediný systém zabezpečení, jsou už dávno pryč. Systémy generálního klíče jsou dobrým řešením, které je podobné elektronickým přístupovým systémům, ale v případě ztráty, nebo odcizení klíče rychle pozbývají výhod. Kdokoli vyžaduje opravdu spolehlivé zabezpečení objektu, měl by uvažovat po elektronickém systému kontroly vstupu.

Dnes se – místo klíčů – využívají vstupní kódy, ID karty nebo čipy. Pokud elektronický systém kontroly vstupu funguje na základě biometriky, nejsou dokonce ani ID karty nebo čipy potřeba. Jsou to právě systémy vstupních ID karet a biometrické systémy, které jsou nejbezpečnějšími elektronickými systémy kontrol vstupu.

K čemu slouží elektronický systém kontroly vstupu?

Elektronický systém kontroly vstupu (ACS) slouží k řízení přístupů osob do vybraných prostor objektů tam, kde je potřeba zajistit jeho automatizované řízení. Cílem je umožnit vstup do objektu pouze těm, kteří mají oprávnění. Díky automatizovanému řízení vstupu máte informace o příchodech a odchodech jednotlivých osob a přesně víte, kolik osob se v daný okamžik v objektu nachází.

Řízení vstupu pomocí ACS může fungovat na perimetru areálu, na vstupech v plášti objektu, na vstupech do jednotlivých zón v objektu nebo na vstupech do prostor režimových pracovišť.

Jaké existují druhy ACS?

Existují dva základní druhy systému ACS: síťové a autonomní. Díky síťovému systému komunikují všechny vaše vstupy s centrálním počítačem. To znamená, že můžete vše ovládat z jednoho místa. V případě nouze je lze všechny rychle zamknout nebo přidat a odebrat přístupové údaje.

Autonomní systémy mají naopak malou schopnost komunikace, takže musí být programovány u dveří, které ovládají. Autonomní systémy je složitější spravovat, hlavně pokud máte více dveří, které jsou od sebe vzdálené. Hlavní výhodou autonomních systémů je cena a minimální požadavky na kabeláže. Plně rozvinutý síťový systém může stát až trojnásobek jako stejně velký systém samostatný.

Komponenty elektronického systému kontroly vstupu

ACS se skládá ze dvou hlavních komponent: identifikačního prvku uživatele (ID karta, identifikační čip biometrický údaj apod.) a snímače (čtečka) identifikačního prvku.

Aby mohl systém správně fungovat, je nezbytné mít vyhodnocovací zařízení nebo jednotku řízení vstupu (řídící jednotku), která komunikuje s nadřazeným serverem. V něm se uchovávají přístupové údaje. Pokud se údaje zapsané v ID kartě nebo čipu shodují s tím, co je uloženo v systému, jednotka řízení vstupu vám umožní průchod.

Kódy, čipy nebo biometrika?

Kromě vstupových ID karet a čipů se také velmi často používají přístupové kódy. Klávesnice, na kterou zadáváte kód jsou nejlevnější formou řízení přístupu. Kódy ale nejsou tak bezpečné. Můžete je mezi sebou snadno sdílet nebo potenciální „zloděj“ může z pohybu vaší ruky vysledovat zadávaný kód. Nicméně existují chytré klávesnice, které nemají dané schéma číslic. Různě mění pozice a pro pozorovatele je těžké zadávaný kód vysledovat.

Sofistikovanější možností jsou čipy nebo ID karty. Stále tu je ale problém že je můžete ztratit nebo Vám je může někdo ukrást. Nejbezpečnější formou jsou dnes stále více užívané biometrické systémy. Pracují tak, že při příchodu ke dveřím, přiložíte prst, ruku nebo Vám kamera oskenuje obličej nebo oční duhovku. Pokud se výsledek shoduje s tím, co je uloženo v systému, máte volný přístup.

Biometrické systémy jsou bezesporu nejbezpečnějším systémem ACS. Nejpřesnější a nejspolehlivější biometrickou metodou je snímání oční duhovky. Pravděpodobnost nalezení dvou osob se stejnou duhovkou je mnohem menší než u otisků prstů. Také snímaní obličeje má svá úskalí. Nejméně bezpečnou metodou identifikace obličeje je 2D snímek, ten je lehce oklamatelný. Vyspělé systémy identifikace tváře používají skenování obličeje ve 3D, kdy se zachytí plastické rysy obličeje. Oklamat tyto snímače je velmi složité. Přesto tyto způsoby verifikace nedosahují takové spolehlivosti jako metoda snímání oční duhovky. Jedinou její nevýhodou může být vysoká pořizovací cena a omezená nabídka na trhu.

Jak začít?

První krok, který byste měli provést, je spočítat počet vstupů ve firmě/areálu, které je potřeba zajistit. Pozor, nepočítejte jen vchodové dveře, ale také dveře do důležitých místností (technické místnosti, servery, apod.), kde se nachází drahé technické vybavení, nebo bezpečnostní zařízení.

Pokud vlastníte firmu, která manipuluje s citlivými zdravotními nebo finančními údaji a tyto údaje jsou pro vás klíčové, rozhodně nechcete, aby měl do místností, kde uchováváte tak cenná data, přístup každý.

Druhým krokem je rozdělení osob do skupin a určení úrovní přístupu. Tato část je na sestavení systému nejdůležitější, ale je zde možnost trvalé editace a změn. Pro tuto část je vhodné určit tzv. správce systému, který bude udržovat databázi osob a přístupů aktuální.

Dále byste se měli zamyslet, jak robustní systém vyžaduje váš objekt. Někdy stačí k jeho zajištění systém ID karet a čipů, jindy je zapotřebí opravdu přesný a spolehlivý systém. V takovém případě rozhodně zvažte instalaci biometrického systému. Vhodným řešením je vzájemná kombinace výše uvedených způsobů řešení přístupu.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Perimetrická ochrana: Z čeho se skládá a kdy je vhodná?

Zabezpečovačka neboli PZTS: Co to je a k čemu slouží?

Kontaktujte nás ještě dnes

S čím vám můžeme pomoci? Napište nám zprávu prostřednictvím kontaktního formuláře.
An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.