Skip to main content

Evropský den proti vloupání: Proč je dobré dobře zamykat

16.6.2021

Evropský den proti vloupání do obydlí letos připadá na středu 16. června a doprovází jej informační kampaň ve všech členských státech zapojených do Evropské sítě prevence kriminality (EUCPN). Odborníci v rámci kampaně upozorňují na správné zásady chování i technická opatření, která mohou riziko této trestné činnosti snížit.

Kampaň Evropského dne proti vloupání do obydlí vede v České republice odbor prevence kriminality MV ČR ve spolupráci s Policií ČR a všechny informační materiály, letáky i praktické tipy pro občany můžete najít na stránce Stopvloupani.cz.

Vloupání může trvat jen 1 minutu

Podle dlouhodobých statistických výstupů se pachatelé dostávají do obydlí nejčastěji překonáním vstupních dveří, přes balkon nebo okny, která nechávají lidé v době své nepřítomnosti často nezabezpečená. K nezvané návštěvě mnohdy napomáhá právě ponechání otevřené okenní ventilace či mikro ventilace. Vloupání se do obydlí a jeho vykradení přes mikro ventilaci může pachateli trvat kolem jedné minuty.

Základem efektivního zabezpečení obydlí je proto zamykání a zavírání oken. A to i ve chvílích, kdy si člověk odejde z domova jen na moment pro něco do obchodu, nebo jde vynést odpadky. Je proto vhodné si návyk zamykání osvojit a zautomatizovat, protože samotné překonání obyčejných nezamčených dveří trvá do 5 sekund, u bezpečnostních nezamčených dveří trvá zloději otevření pouhých 15 sekund,“ apeluje na důležitost základního zabezpečení zamykáním plk. Mgr. Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

Jak mohou proti vloupání pomáhat technologické inovace

Evropská kampaň na stránkách Stopvloupani.cz uvádí i obecné rady a doporučení, které se týkají technického zabezpečení. Odborníci zde radí kombinovat mechanické prvky (bezpečnostní dveře, zámky, bezpečnostní folie apod.) s elektronickými systémy a možností připojení na mobilní telefon (alarmy, kamery atd.) a také popisují, na co si dávat pozor při výběru spolehlivé zabezpečovací firmy.

Michal Špelina, vedoucí dispečinku Securitas Operation Center, který v České republice střeží několik tisíc objektů a téměř 600 domácností, k tomu říká: „Za jednu z nejslibnějších technologických inovací tohoto roku považuji kamery s reproduktorem a napojené na dispečink, které automaticky detekují události a umožňují operátorovi promluvit na narušitele v reálném čase. Díky klesající ceně si tuto službu často objednávají i majitelé rodinných domů. V Praze například aktuálně vybavujeme tímto systémem celou jednu ulici, kde se sousedé domluvili na lepší ochraně.“

„Je to zejména o našem běžném chování a zvycích“

Kampaň Evropského dne proti vloupání 2021 upozorňuje na skutečnost, že na zabezpečení obydlí je třeba neustále myslet, protože pachatelé dokáží využít jak toho, že jsme odjeli na dovolenou, tak i toho, že jsme si odskočili třeba jen do restaurace nebo na nákup. „Proto je zabezpečení je nejen o technických opatřeních, ale zejména o našem běžném chování a zvycích“, uzavírá JUDr. Michal Barbořík, ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Letní sezona láká zloděje. Jak chránit svůj domov?

7 tipů, jak zabezpečit chalupu před zimou

 

Kontaktujte nás ještě dnes

S čím vám můžeme pomoci? Napište nám zprávu prostřednictvím kontaktního formuláře.
An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.