Skip to main content

Místo dalších kamer nebo strážných komplexní řešení - díl 2

2. díl

15.5.2021

Jan Peroutka, Solution Development Officer

V předchozím článku jsem se věnoval prvním třem krokům na cestě ke spolehlivému zabezpečení, které můžete jako zákazník od profesionální bezpečnostní agentury očekávat. Po posouzení objektu, vyhodnocení rizik a společné debatě – při níž určíme, která rizika musí zabezpečení podchytit – se na naší cestě dostáváme k hmatatelnějším fázím: návrhu konkrétního řešení, instalaci zabezpečení a, v určitém časovém horizontu, také k revizi a aktualizaci použitých postupů a technologií.

Krok 4: Návrh konkrétního řešení

Návrh konkrétního řešení vychází z posouzení bezpečnostních hrozeb objektu a debaty se zákazníkem. Poté, co společně definujeme hlavní rizika, které je třeba v návrhu zabezpečení podchytit, připravíme konkrétní koncepci. Zde může profesionální agentura opět čerpat ze svého širokého záběru a znalosti celého trhu, který zahrnuje vzdálený dohled, fyzickou ostrahu, technologie, nabídku pojištění a další aspekty bezpečnosti. Zákazník z takového širokého rozkročení čerpá výhody – neomezujeme se totiž pouze na jeden typ zabezpečení. Díky tomu je výsledný návrh „receptem na míru“, který profituje z důkladné znalosti všech dostupných ingrediencí, které bezpečnostní sektor v danou chvíli nabízí.

Takový přístup však vyžaduje odvahu ze strany zákazníka, ochotu měnit zažité postupy a důvěru v moderní technologie. Upřímně, v poměrně konzervativní oblasti bezpečnosti se takový krok občas setká s pozvednutým obočím a nedůvěrou ve skutečný účinek. Data však mluví za vše a konečný výsledek v podobě optimálního mixu technologií, fyzického dohledu, vzdáleného monitoringu a dalších ingrediencí přináší nejenom účinnější zabezpečení, ale také úsporu nákladů.

V Securitas navíc nabízíme bezpečnostní řešení ve formě balíčku za měsíční paušál. Klesá tak počáteční investice, zákazník ji může přetavit do bezpečnostní služby hrazené v pravidelných splátkách. Díky tomu se zabezpečení stává provozním nákladem. To mnoha našim zákazníkům vyhovuje.

Krok 5: Revize a aktualizace

Na rozdíl od trhu se starožitnostmi je každé bezpečnostní řešení dříve či později poplatné době. V našem oboru jsou dvě hybné síly, které toto zastarání způsobují: vývoj na trhu technologií a také změny u samotného zákazníka. Dobrý bezpečnostní partner vás upozorní na novinky, které lze ve vašem objektu využít, zastarání určitých technologií nebo možnosti, které s sebou přinášejí změny ve fungování provozu objektu. Zadní vchod se už tolik nevyužívá? V tom případě pojďme zvážit, zda je stále nutný strážný, který ho hlídá. Nebylo by efektivnější střežit místo kamerou? A co tento přístupový bod úplně zrušit?

Revizi zabezpečení významně pomáhá digitalizace. Právě díky ní a dlouhodobým datům, které přináší, můžeme skutečně posoudit, zda a jak se určité body bezpečnosti vyplatí. V budoucnu tak budeme moct efektivitu (a tím i náklady) zabezpečení ještě víc optimalizovat. Tzv. prediktivní bezpečnost nám totiž díky nastřádaným datům umožní dobře předvídat, kdy a kde se může stát jaký incident.

Digitalizace jako účinnější prostředek

Pandemie Covidu-19 ukázala, že digitalizace zabezpečení nám umožňuje líp chránit objekty. Zrychluje reakční dobu, eliminuje nutnost osobního setkávání a usnadňuje vyhodnocování provozu. I z toho důvodu chceme v Securitas digitalizovat veškeré bezpečnostní procesy svých zákazníků do konce roku 2021. To však na krocích, které jsem v článku popsal a které vedou ke skutečně efektivnímu zabezpečení, nic nemění. V základu je stále služba na míru, která vychází vstříc potřebám zákazníka.

Líbil se Vám tento článek?

Přečtěte si také:

Místo dalších kamer či strážných vsaďte na komplexní řešení

Perimetrická ochrana: Z čeho se skládá a kdy je vhodná?

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.