Skip to main content

Outsourcing dohledového centra. Kdy se vyplatí?

5. 2. 2021

Dohledové centrum, dispečink nebo pult centralizované ochrany. To jsou nejčastěji užívané názvy pro specializované pracoviště vzdáleného dohledu, jehož zaměstnanci mají na starosti výstupy bezpečnostních technologií. Jaké služby takové pracoviště obvykle poskytuje a kdy se vyplatí jej svěřit specializované společnosti?

Stanoviště dispečerů je asi nejdůležitějším článkem v celém systému zabezpečení. Jeho úkolem je neustále střežit zabezpečené objekty a kontrolovat výstupy z bezpečnostních systémů, jako jsou PZTS, EPS, dohledové kamery a další technologie. Na pult se přenáší veškeré informace, které umí systémy poskytnout.

Kdy dohledové centrum outsourcovat?

Z výše uvedeného je zřejmé, že provoz dispečinku má nemalé nároky na konektivitu, hardwarové vybavení a v neposlední řadě personální zajištění. Dohledové centrum by mělo fungovat nepřetržitě – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Outsourcing této služby se proto vyplatí ve chvíli, kdy:

1. Provozujete více poboček, které chcete zabezpečit

Provozujete více objektů, které potřebují monitoring? Outsourcing dohledového centra vám v takovém případě může pomoci centralizovat veškeré lokální činnosti. Jedno pracoviště totiž zvládne obsloužit veškeré vaše objekty, ať se potřebujete vzdálený dohled, obsluhu vstupů a vjezdů nebo jiné služby. Díky centralizaci navíc ušetříte nejenom peníze za vybavení dohledového pracoviště, ale také čas a kapacity pracovníků.

2. Potřebujete kromě dohledu i další služby

Jak už bylo zmíněno výše, monitoring zabezpečovacích systémů není jediná činnost, kterou dispečink umí. Zjednodušeně řečeno, dohledové centrum umí přijímat, zpracovávat a evidovat jakékoliv informace, které požadujete. Proškolený dispečer může např. kontrolovat, zda do objektu vstupují pouze oprávněné osoby, ovládat vjezdové brány a další přístupové systémy, sledovat docházkové systémy, kontrolovat stav klíčových zařízení nebo fungovat jako nonstop zákaznická linka. Samozřejmostí je, že podle domluveného plánu postoupí operátor dohledového centra informace dalším pověřeným osobám.

3. Práce s daty je pro vás klíčová

Práce s informacemi je dalším velkým benefitem profesionálního dohledového centra. Veškeré aktivity a výstupy totiž dostanete v předem domluveném čase a formě. Takový reporting na míru může vašemu byznysu významně prospět. V případě zabezpečení má datová analytika další plus – lze díky ní neustále vyhodnocovat efektivitu (nejen) zabezpečovacích systémů a predikovat bezpečnostní hrozby.

Co můžete od služby očekávat?

Zjistili jste, že vám outsourcing dispečinku ušetří čas, náklady i energii na management dohledového centra? V tom případě stačí oslovit specializované pracoviště. Odborníci s vámi projdou veškeré požadavky a na základě vašich potřeb nastaví systém dohledu, hlášení incidentů i následného reportingu. Cena služby se odvíjí od náročnosti na konektivitu, hardwarové vybavení, počtu pracovních míst a objemu lidské práce. Na základě těchto parametrů vám dohledové centrum vypočte měsíční paušál, který zpravidla zahrnuje veškeré služby i extra činnosti. Díky tomu přesně víte, s jakým nákladem na zabezpečení můžete při tvorbě rozpočtů a plánování rozvoje počítat – a můžete se plně věnovat svému byznysu a pustit z hlavy starosti o jeho zabezpečení.

Securitas Operation Center

Špičkové dohledové centrum k Vašim službám

Outsourcing dispečinku Vám nabízí i profesionální dohledové centrum Securitas. Tzv. Securitas Operations Center (zkráceně SOC) monitoruje přibližně 13 tisíc objektů v ČR. Obsluhu dispečinku zajišťuje 12–16 vyškolených operátorů. Na starosti mají výstupy z bezpečnostních, přístupových i docházkových systémů a dalších senzorů dle přání zákazníků. SOC, které se nachází bezpečně ukryté v suterénu sídla SECURITAS ČR v centru Prahy, je navíc spolehlivě chráněno proti výpadkům energie i konektivity. Na vzdálený monitoring Securitas se tak můžete spolehnout za jakýchkoliv okolností.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Trendy v zabezpečení? Lepší alanýza, predikce, roboti

Jak střežit průmyslový areál bez fyzické ostrahy?

 

Kontaktujte nás ještě dnes

S čím vám můžeme pomoci? Napište nám zprávu prostřednictvím kontaktního formuláře.
An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.