Skip to main content

Správa kamerových systémů v Securitas

1.7.2021

Zatímco bezpečnostní kamery lze připodobnit k očím zabezpečovacího řešení, možná ještě důležitější je, jak vypadá jejich „mozek”, kterým je takzvaný VMS neboli software pro správu videa. Jak jsme si s volbou tohoto klíčového prvku poradili v dispečinku Securitas Operation Center?

Ačkoli ve světě fantasy „jeden prsten vládne všem“ a podobně je praktické, aby všechny zabezpečovací technologie byly integrované pod jedním VMS, dispečink Securitas využívá ve dvou ucelených skupinách systémy hned dva. Softwary značky ATEAS a iVISEC pocházejí od renomovaných českých vývojářů a díky spolupráci Securitas a zpětné vazbě z praxe se průběžně zdokonalují, podobně jako celá služba dispečinku SOC.

Lze připojit jakékoli zařízení

Při volbě VMS je důležitá flexibilita, rozšiřitelnost a počet zařízení, které lze do systému zapojit. Nikdo totiž nechce řešit situaci, kdy by se operátor musel při ostraze jednoho objektu připojovat do několika programů, aby měl všechna zařízení pod kontrolou. Primární systém dispečinku SOC je ATEAS, v němž je aktuálně připojeno zhruba 570 zařízení. „Mezi hlavní přednosti ATEASU patří centrální správa systému, kdy z jednoho místa můžete administrovat všechny servery, kamery, klientské stanice,“ říká Libor Janouš, provozní ředitel Securitas SOC.

V menší skupině střežených objektů se využívá software iVISEC, kde je v současné době zapojeno 35 zařízení. Jde například o experimentální prostor Smart City Polygonu v Plzni-Bolevci, který slouží právě k demonstraci a testování nových smart technologií. „Do obou VMS jsme dosud byli schopni připojit každou IP kameru, reproduktor či modul, který byl na zakázkách použit. Do softwaru ATEAS i iVISEC je navíc možné zaintegrovat i PZTS,“ komentuje Libor Janouš.

Videoanalytika a řízení událostí

Pro efektivitu kamerového systému je klíčová automatická a spolehlivá detekce incidentů. VMS ATEAS k tomuto účelu využívá videoanalýzu na bázi umělé inteligence, samozřejmě v reálném čase. Poté, co se na počátku roku 2020 tato funkce nasadila do systému Securitas RVS, statistiky ukázaly, že umělá inteligence dokáže počet falešných poplachů o téměř 40 %. Zatímco ATEAS využívá AI aplikaci běžící na serveru, iVISEC staví na výpočetním výkonu samotných kamer, které umožňují buď jednodušší pixelovou analýzu obrazu, nebo v případě nových modelů rovněž detekci a klasifikaci objektů na základě AI. Z pohledu uživatelského a z pohledu AI se jeví jako lepší ATEAS, v ostatních vlastnostech jsou oba systémy srovnatelné. Praktická funkce iVISECu je například tzv. „bypass“, která umožňuje vypnout detekci na předem určenou dobu a není tak nutné měnit nastavený časový plán pro dobu střežení.

Kamery musí být „pod zámkem“

Často skloňovaným tématem v oblasti kamerových systémů je v současné době kyberbezpečnost. U videodohledu je potřeba zabezpečit celou trasu přenosu, od kamery až po záznam na serveru. Kamery jsou připojené přes protokol HTTPS připojení, dále se využívají zabezpečené IPsec tunely, aby se do přenosu „nenabourala“ třetí strana. Záznamy jsou chráněné AES šifrováním. Bezpečnost lze také zvýšit bezpečnostním certifikátem, který zajišťuje, že nebude možné se záznamem manipulovat. Spolupráce s jednotlivými výrobci kamer vede k tomu, že se pravidelně aktualizuje firmware všech zařízení. Samozřejmostí jsou také pravidelné aktualizace samotného VMS.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Jak správně vybrat kamerový systém?

Přístupové systémy: Klíče nebo oční duhovka?

 

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.