Skip to main content

7 tipů, jak zabezpečit chalupu před zimou

27. 10. 2020

Chataři a chalupáři musí před zimou myslet na mnoho věcí. Vypustit vodu, vypnout elektřinu, sbalit, co je potřeba… A především objekt před dlouhou absencí zabezpečit! Máme pro vás 7 tipů, jak zajistit, že vaše chalupa bezpečně přečká i tu nejdelší zimu.

1. Investujte do zabezpečovačky

Spolehlivé zámky, popřípadě mříže, jsou základ. Nechcete-li se spolehnou pouze na ně, zvolte variantu s poplachovým zabezpečovacím a tísňovým systémem (PZTS) napojeným na dispečink pultu centralizované ochrany (PCO). Pořízení PZTS stojí cca od 15.000 Kč, monitoring v ceně několika stovek za měsíc si můžete objednat jen na zimní období a součástí ceny bude i výjezd zásahové jednotky v případě poplachu. Pozor, před sezónou nezapomeňte provést funkční test PZTS – nejlépe s pracovníkem bezpečnostní agentury, s nímž provedete kontrolu vzdáleného připojení na PCO.

2. Sezónní požadavky vyřešte dočasnou zabezpečovací sadou

Pokud nemáte chalupu vybavenou zabezpečovačkou, lze si pronajmout mobilní elektronickou zabezpečovací sadu, tz. holiday set s několika čidly. Sami nebo s asistencí odborníka si čidla umístíte v objektu, sada funguje i na baterie a nepotřebuje tak trvalé napájení. Pronájem včetně monitoringu PCO v ceně vás vyjde na několik tisíc Kč za zimní sezónu. Zabezpečení chaty či chalupy tak máte v zimě vyřešené, a pak sadu opět vrátíte.

3. Odstrašujte, informujte

Ačkoli jsou někteří zloději vychytralí, stále se vyplatí nalepit na skla nálepky, že je objekt zastřežený.

4. Nejen zloději ohrožují váš majetek

PZTS se dá libovolně rozšiřovat s pomocí drátových či bezdrátových čidel. U chalup se často zapomíná například na záplavová čidla – častým rizikem přitom nemusí být vloupání, ale mrazem popraskaná voda v potrubí a následné zatopení objektu. Podobně lze myslet také na požární kouřové čidlo.

5. Nemáte elektřinu? Využijte internet věcí

Nemá vaše chata či chalupa elektřinu? Nevadí, v takovém případě lze použít kamerky nebo čidla (například magnetické čidlo otevření dveří a oken) fungující s pomocí mobilního připojení nebo tzv. IoT (internet věcí). Ale pozor, vždy je třeba zkontrolovat pokrytí signálem od mobilního operátora. Čidla na bázi IoT vydrží na baterie velmi dlouho (i několik let) a připojení zajišťují specializovaní operátoři ­ i zde je ale třeba zkontrolovat, zda takové čidlo bude v oblasti na signálu.

6. Chcete jistotu? Zvolte kamerový systém s reproduktorem

V poslední době je populární, zvláště u luxusnějších objektů, zastřežení s pomocí kamer s inteligentní detekcí v kombinaci s reproduktorem. Tento způsob ochrany je ideální také pro zabezpečení pozemku. Operátor dispečinku může okamžitě oslovit narušitele, který se snaží do chalupy vniknout. Zkušenosti ukazují, že takový okamžitý způsob odrazení má téměř 100 % účinnost.

7. Objednejte si kontrolu pochůzkáře

Představa bezpečnostních čidel vám nesedí? A co takhle si pro klid duše objednat náhodné kontroly pracovníků bezpečnostní agentury? Během zimy tak máte jistotu, že například 1–2x týdně někdo objekt osobně zkontroluje. Ceny se pohybují od 100 Kč za návštěvu, v závislosti na délce období a frekvenci návštěv.

Líbí se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Zabezpečovačka neboli PZTS: Co to je a k čemu slouží?

Letní sezóna láká zloděje. Jak chránit svůj domov?

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.