Skip to main content

Silvestr očima bezpečnostního experta:

méně vloupaček, 10krát víc falešných poplachů

21.12.2022

Petr Pešek je bezpečnostní expert společnosti SECURITAS ČR, který se v oboru pohybuje už přes 30 let. V současnosti řídí pražský dispečink Securitas Operations Center – pult centralizované ochrany, který střeží přes 11 000 soukromých i podnikových objektů v České republice. Zeptali jsme se, jaké jsou jeho zkušenosti s obdobím kolem Silvestra – jak se v průběhu let mění trend silvestrovské kriminality a na co se máme připravit letos.

Registrujete v dispečinku Securitas Operation Center během silvestrovské noci více poplachů oproti běžné zimní noci?

Ano, zvýšené množství poplachových signálů detekujeme už v průběhu posledního dne roku, četnost pak vrcholí okolo půlnoci. K normálnímu stavu se dostáváme až po odeznění novoročních ohňostrojů, tedy někdy v nočních hodinách prvního dne nového roku. Celkově v tomto období evidujeme až desetinásobně větší množství poplachových signálů proti běžnému průměru.

O jaký typ poplachů jde? Znamená to, že desetinásobně naroste počet výtržností nebo dokonce vloupaček?

Z drtivé většiny se jedná o falešné poplachy, jejichž příčinou je používání zábavné pyrotechniky ve veřejných prostorách. Petardy a ohňostroje způsobují akustické otřesy, na které pak následně reagují detekční prvky zabezpečovacích systémů ve střežených objektech. Ve skutečnosti jsme za poslední roky v těchto dnech neevidovali více pokusů o vloupání do objektu či jeho napadení. Samozřejmě ale zůstává nárůst případů vandalismu plynoucího ze silvestrovských oslav.

Znamená to, že letošní Silvestr bude nejspíš bezpečnější než třeba ten před 20 lety? 

Věřím, že ano. Kriminalita, tedy pokusy o krádež či vloupání během Silvestra, oproti období zhruba před 20 lety poklesla. Důvodem je zejména celkové zvýšení bezpečnosti na veřejných prostranstvích, větší počet chytrých kamerových systémů v ulicích a účinná prevence.

Jak se připravujete na silvestrovskou noc v dispečinku Securitas Operation Center? Máte nějaký speciální režim?

Stále platí, že tyto dny jsou specifické a vyžadují specifická opatření. V rámci našeho dohledového centra zvyšujeme počet operátorů ve službě tak, abychom zvýšený počet poplachových událostí dokázali řešit stejně rychle jako v běžném období. Důležitá je úzká komunikace s výjezdovými jednotkami v daných lokalitách a znalost situace na místě – je třeba řešit přístup zásahových jednotek a komunikaci se složkami IZS.

Co byste doporučil majitelům nebo provozovatelům objektů? Jak se připravit na Silvestrovskou noc?

Pokud je váš objekt už střežený, určitě si s bezpečnostní agenturou předem nastavte lepší komunikaci během silvestrovské noci – možná se domluvíte na změně tzv. zásahových plánů v tomto období nebo upravíte nastavení zabezpečovacího systému tak, aby negeneroval zbytečné plané poplachy. Klientům v tomto období nabízíme zvýšení prevence, a to zejména služby mobilních autohlídek či pěších patrol. Pokud nebudete v objektu fyzicky přítomní, využijte všech dostupných mechanických zábran, důkladně uzamkněte, využijte mříže, okenice, rolety a podobně. Samozřejmě nezapomeňte aktivovat zabezpečovací zařízení. V případě potřeby věc konzultujte s odborníky z bezpečnostní agentury.

 

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.