Skip to main content

Technologie na odhalení zbraní už testuje pražský IKEM

17. 12. 2020

Fakultní nemocnice Ostrava 10. prosince 2019. Útočník, který se předtím nějakou dobu pohyboval v prostorách nemocnice, vstupuje do čekárny traumatologie a začíná střílet. Sedm z devíti postřelených pacientů zraněním podléhá. Budeme v budoucnu moct hrůznému scénáři zabránit pomocí technologií?

O kladnou odpověď usiluje aliance technologických odborníků a expertů na zabezpečení, kterou vytvořila SECURITAS ČR. Specialisté na ochranu měkkých cílů a umělou inteligenci nyní v pražské nemocnici IKEM testují inteligentní kamerový systém k detekci zbraní. Ten umí odhalit případného nebezpečného útočníka, upozorní ale i na neobvyklý pohyb lidí a díky technologii rozpoznávání obličejů detekuje i hledané pachatel.

Při útoku rozhoduje čas

Při útoku, jakého jsme byli svědky v Ostravě, rozhoduje čas. Chytrý kamerový systém ho umí významně ušetřit, protože veškeré operace i komunikace se odehrávají online a v reálném čase.  „Co je v takových situacích zásadní, je rychlé rozpoznání hrozby a upozornění ostrahy a složek IZS. Systém eliminuje prodlevu, kdy čekáme na vytočení telefonního čísla, popřípadě odezvu operátora a popis situace. To může v takové situaci zachraňovat životy,“ říká Jan Huml, technický ředitel Securitas.

Systém totiž rozpozná zbraň už ve chvíli, kdy ji potenciální pachatel vytahuje. Děje se tak pomocí sofistikovaných algoritmů hlubokých neuronových sítí, které vyvíjí společnost Quantasoft. Krom zbraní pak technologie spolehlivě rozpozná také obličej, a to i v případě, že má osoba nasazenou roušku. Systém rozpoznávání obličejů se sice v IKEM netestuje, v budoucnu by ho ale mohli využívat kriminalisté při vyšetřování. Umí totiž zpětně dohledat, kudy přesně se konkrétní pachatel pohyboval.

Detekujeme zbraň. A co dál?

Detekce potenciálního pachatele však není to jediné, co systém dokáže. V integraci s dalšími bezpečnostními prvky umí pachatele například zadržet ve výtahu nebo „uvěznit“ v určité části budovy. „Dokážeme mu dát možnost zablokovat vstupní dveře, můžeme mu umožnit, že zablokuje výtah. Umí tohoto člověka izolovat v rámci nějaké oblasti, už jenom tím, že vyřadí zámky na dveřích,“ popisuje Jan Huml.

Kdyby systém fungoval před rokem v ostravské nemocnici, mohl dispečink upozornit policisty, že se po chodbách nemocnice pohybuje muž se zbraní, ještě předtím, než zaútočil. Pachatel se totiž na útok nějakou dobu připravoval. Inteligentní technologie nicméně dávají naději, že v budoucnu získáme prostředky, jak útokům osamělých střelců v nemocnicích zabránit.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Trendy v ochraně měkkých cílů

Novinky v ochraně měkkých cílů: Bezpečnostní bariéra PROBAR

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.