Skip to main content

Zabezpečení domácnosti: 5 tipů pro pokročilé

24.9.2021

Plot máte zajištěný, bezpečnostní dveře instalované, okna pečlivě zavíráte, kdykoliv opustíte dům nebo byt. Stačí to, aby se zloději vaší domácnosti vyhnuli? Jaké další bezpečnostní technologie a služby pro domácnost se nabízejí? A pro jaké situace jsou vhodné?

V oblasti bezpečnostních technologií se v poslední době objevilo hned několik nových produktů a služeb, které činí profesionální zabezpečení nejenom dostupnější, ale také účinnější. Právě účinnost bývá totiž hlavním zádrhelem některých levnějších produktů, které jsou k dostání v e-shopech s elektronikou. Principem skutečné ochrany je totiž na zloděje nejenom upozornit, ale především proti němu v co nejkratším čase zakročit. Pojďme se dostupná řešení podívat blíže.

1. Bezdrátové technologie – jednoduché zabezpečení, které zkontrolujete v mobilu

Bezdrátové systémy pro zabezpečení jednoznačně vedou v oblibě u majitelů bytů, rodinných domů a chalup, a to z pochopitelných důvodů. Na rozdíl od klasických drátových nebo sběrnicových systémů je totiž jejich instalace rychlá (tzn. levná) a řada výrobců nabízí i širší možnosti využití.

Kromě standardního zabezpečení prostoru proti vloupání nebo požáru můžete „v balíčku“ získat také domácí automatizaci a ovládání dalších elektrických zařízení – třeba topení či osvětlení. Přehled o své nemovitosti (včetně sledování stavu zařízení) pak máte kdykoliv k dispozici ve svém chytrém telefonu. Ten se tak stává součástí zabezpečení objektu. Nezapomínejte na pojištění nemovitosti, které Vám může v mnoha případech opravdu pomoci.

2. IoT detektory – řešení pro budoucnost

Internet věcí (internet of things, IoT) – tedy síť, kde spolu vzájemně komunikují různá zařízení – se z futuristických představ pomalu, ale jistě posouvá do každodenní reality. IoT zařízení jsou základem chytrých domácností a IoT detektory zažívají v poslední době rozvoj i v oblasti zabezpečení. Jejich hlavní výhodou (oproti jiným bezdrátovým zařízením) je spolehlivost, velmi nízká energetická náročnost a široké pokrytí IoT sítí. I IoT systémy přitom disponují velmi snadným ovládáním, k němuž stačí jakýkoliv chytrý telefon.

Výhodou IoT je také přijatelná cena, relativně široké spektrum využití, a především už zmíněná jednoduchá instalace a obsluha. Detektory navíc snadno napojíte na další IoT zařízení a v duchu skutečného internetu věcí tak získáte nejenom chytrou, ale hlavně bezpečnou domácnost.

3. Holiday kit – zabezpečení, když ho potřebujete

Pokud je vaším největším postrachem dočasné delší opuštění domu či bytu – například když jedete na dovolenou, služební cestu či plánujete strávit léto na chalupě – existuje řešení v podobě krátkodobé instalace bezpečnostních zařízení. Služba se příznačně nazývá Holiday set a její princip je velice jednoduchý. Jedná se sestavu, která se skládá z ústředny elektronické zabezpečovací signalizace s GPRS komunikátorem připojeným na dispečink Securitas Operation Centre (včetně záložního zdroje a vnitřní sirény), bezdrátové klávesnice, bezdrátových PIR čidel, bezdrátové klíčenky a vstupní karty. Služba se platí na základě využitých dnů.

Takové dočasné profesionální zabezpečení vám pomůže ochránit majetek v době vaší nepřítomnosti, a především vám umožní vyrazit na cesty beze strachu, zda je váš dům, byt či chalupa v pořádku.

4. Mobilní patrola – profesionální kontrola podle vašich kritérií

Mobilní patrola je velice efektivní služba, která se osvědčila například proti zlodějským gangům, které v minulosti řádily v obcích kolem Prahy. Pokud chcete mít svůj majetek pod kontrolou, ale stálá přítomnost fyzické ostrahy není optimálním řešením, je služba mobilní patroly efektivním kompromisem. Ideální je pro dlouhodobě opouštěné objekty, například chaty a chalupy, které chcete pravidelně kontrolovat nejen před zloději, ale také vandaly, přírodními živly a dalšími nepříjemnostmi.

Vyškolení profesionálové z mobilní patroly zkontrolují vše, co v objektu potřebujete, a to na základě předem domluveného scénáře. Výsledky kontroly navíc elektronicky zaznamenají do systému, kde se na ně můžete ihned podívat. Jednoduché a efektivní.

5. Remote Video Solutions – když chcete mít jistotu

Vysoce účinnou kombinaci nepřetržitého dohledu, preventivního odstrašení a v případě potřeby také okamžitého zásahu pak nabízí služba Remote Video Solutions, zkráceně RVS. Jedná se o kombinaci chytrých dohledových kamer a reproduktoru, jež jsou napojené na dispečink Securitas Operation Center. Zatímco chytré kamery okamžitě identifikují podezřelé objekty a upozorní operátora dispečinku na vetřelce na pozemku, reproduktor se postará o účinné odstrašení formou nekompromisní výzvy z úst samotného dispečera. „Vy v modré mikině, okamžitě opusťte prostor,“ je obvykle více než dostatečným zásahem. Pokud by byl zloděj obzvláště otrlý, zavolá dispečer okamžitě policii nebo zásahovou jednotku.

Služba RVS nabízí špičkovou úroveň zabezpečení, která nezůstává jen u identifikace zloděje, ale aktivně si s ním dokáže poradit. Nemusíte se navíc bát o své soukromí, kamery se hlásí dispečerům pouze v případě, že se okolo vašeho domova děje něco neobvyklého. V době vaší přítomnosti na zahradě zabezpečení „spí“, a aktivní je pouze ve chvílích, kdy to potřebujete – např. v noci nebo když nejste doma.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Jak chránit samostatně žijící osoby?

Přístupové systémy: Klíče nebo oční duhovka?

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.