Skip to main content

Místo dalších kamer či strážných vsaďte na komplexní řešení

1. díl

11.5.2021

Jan Peroutka, Solution Development Officer

Často se stává, že zabezpečení vnímáme skrze prostředky, které nám k bezpečnému objektu nebo provozu mají pomoct. „Potřebujeme kameru sem a dva strážné tam,“ zní až příliš často z úst našich zákazníků. Je to však ten nejlepší způsob? Osobně jsem si skoro jistý, že nikoliv. Pojďme se tedy společně podívat, jak nad zabezpečením přemýšlet a jak se vyhnout cestě zjevné, a místo toho se vydat po té správné. Ta nás totiž nejenom zavede k cíli ve výsledku rychleji, ale nabídne nám i možnosti, o nichž jsme možná ani nevěděli.

Za svoje dlouholeté působení v bezpečnostním sektoru jsem viděl stovky nejrůznějších objektů. Odnesl jsem si z toho mimo jiné dva poznatky: Za prvé, většinou máme tendenci podceňovat rizika významná, a naopak přeceňovat rizika marginální. Za druhé, provozní slepota je nejenom ošemetná, ale také nevyhnutelná.

Krok 1: Poznat objekt

Oslovit profesionální agenturu může z těchto důvodů přinést nejeden aha moment. Začíná se totiž vždycky od toho nejzákladnějšího – detailního posouzení objektu. K tomu obvykle slouží procházka, povídání se zákazníkem i strážnými, a také šikovný standardizovaný formulář, který zajistí, že se nezapomene na žádné slepé místo. S postupující digitalizací objektu (na níž Securitas dlouhodobě pracuje) je posouzení bezpečnostní situace ještě jednodušší – lze totiž využít přesná, uspořádaná a dlouhodobá data z digitální platformy.

Krok 2: Posoudit rizika

Po tomto detailním poznání objektu a jeho režimu následuje expertní posouzení rizik. Jeho součástí je i tzv. modus operandi, tedy označení možných způsobů, jak může nastat určitý incident. Neskromně zde musím dodat, že takové posouzení rizik ze strany zkušených „bezpečáků“ je jednou z největších přidaných hodnot spolupráce s profesionální agenturou. Právě v této oblasti se totiž nejčastěji projevuje už zmíněná provozní slepota. Od agentury naopak můžete očekávat pečlivě vypracovanou matici rizik a precizní náhled na reálnou situaci ve svém objektu.

Krok 3: Najít konsenzus

Další krok na cestě za spolehlivým zabezpečením je ten nejdůležitější: společná debata bezpečnostní agentury se zákazníkem. Cílem diskuze je definovat rizika, určit, která z nich je nutné řešit, a jaký způsob řešení bude pro zákazníka optimální. Zákazníci jsou občas překvapení, když ji ukážeme slabý bod v jejich zabezpečení i jednoduchý modus operandi, který vede k incidentu. Máte zabezpečenou vodárnu? A co by se stalo, kdyby tam někdo vniknul a otrávil vodu? To jsou ukázky možných otázek, na které slýcháme odpovědi typu „No, to bychom to tu mohli zavřít!“

Nikdy však nechceme svádět vinu za nepodchycené hrozby na stávající security manažery, naopak. V Securitas spojujeme know-how z desítek zemí, stovek zaměstnanců a skoro devadesáti let v oboru. Naším cílem je pomoct docílit zabezpečení, které je spolehlivé, nákladově efektivní a splňuje požadavky zákazníka. V tom jsme se stávajícími security manažery vždy za jedno. „Vnější“ profesionální zhodnocení rizik a společná definice hrozeb, s kterými bojujeme, je tak vždy krokem kupředu.

Líbil se Vám tento článek?

Přečtěte si také:

Místo dalších kamer nebo strážných komplexní řešení - díl 2

Jak správně vybrat kamerový systém?

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.