Skip to main content

Trendy v ochraně měkkých cílů

20. 10. 2020

Česká republika se v nedávné době musela potýkat s několika případy násilí na veřejných místech. Dalo by se tragédiím, jako byla střelba v Uherském Brodě nebo ostravské nemocnici, v budoucnu lépe předcházet? Přečtěte si, co o tomto tématu soudí technologičtí a bezpečnostní experti, a jaké jsou aktuální trendy v ochraně tzv. měkkých cílů.

Měkký cíl, termín často skloňovaný v souvislosti s terorismem. Jde o označení pro místo s vysokou koncentrací osob a nízkou mírou zabezpečení proti násilnému útoku páchanému kupříkladu teroristy či duševně narušenými jedinci. Typickým příkladem jsou nemocnice, veřejné instituce, nákupní centra a další veřejné prostory. Jak taková místa chránit? A jaké možnosti nám nabízí nejnovější technologie?

V Česku je bezpečno, přibývá však osamělých vlků

Bezpečnostní expert Jaromír Průša ze společnosti Screening Solutions s.r.o., připomíná, že ačkoli je Česká republika na 10. místě žebříčku nejbezpečnějších zemí světa podle britského Institutu pro hospodářství a mír (IEP), i u nás v posledních letech přibyly případy osob odsouzených za terorismus a také útoky tzv. „osamělých vlků“, většinou duševně narušených osob, které spáchaly násilné trestné činy na veřejných místech s více oběťmi.

Odborník na kamerové systémy a integrace bezpečnostních technologií Vladimír Dudycha ze společnosti Z.L.D. s.r.o. soudí, že trendem je čím dál lepší propojení kamerových systémů s dalšími senzory a technologiemi. S tím souvisí též okamžitá videodetekce incidentů s pomocí umělé inteligence, integrace zařízení do specializovaných monitorovacích pracovišť, jako je Securitas Operation Center (SOC), a následná rychlá aktivace zásahových scénářů.

Pomoci by mohlo nové technologické řešení

V Securitas pracujeme na pilotním projektu, který by v budoucnu umožnil efektivní ochranu měkkých cílů právě s pomocí kamer a dalších technologií. Primárním cílem je, aby systém automaticky a v reálném čase detekoval aktivního střelce a upozornil na jeho přítomnost (popřípadě ležící osoby či jiné události). Měl by také zjednodušit a zdokonalit přenos informací Policii ČR a dalším složkám IZS/KŘ a poskytnout jim maximální podporu pro efektivní rozhodování. Záštitu nad projektem převzala Asociace kritické infrastruktury ČR.

 „Ambicí našeho projektu je otestovat více dostupných video analytických softwarů od tuzemských i zahraničních výrobců, například pro detekce zbraně, rozpoznání tváře, detekce ležící osoby nebo detekce určitého typu chování, a výsledky testování publikovat,“ komentuje Michal Moroz ze společnosti Securitas. „Klíčové přitom je, že má jít o cenově dostupné a neinvazivní řešení, které nenarušuje běžný provoz v dané budově či instituci.“

Více o tomto unikátním projektu přinesla reportáž v Událostech ČT1:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/220411000101108/obsah/800373-testovani-kamer-schopnych-odhalit-zbrane

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.