Skip to main content

Tři červené tečky Securitas oslavily 11. května 50 let

11. 5. 2023

Ikonické tři červené tečky, které jsou logotypem Securitas, poskytovatele bezpečnostních řešení, oslavily 50 let od první registrace

Švédský patentový a registrační úřad registroval logo Securitas se třemi tečkami a nápisem Securitas 11. května 1973. Logo se v té době používalo již od roku 1971, ale až registrací bylo potvrzeno vlastnictví Securitas.

Karl Erik Ekeroth, umělec stojící za vznikem loga

Logo bylo vytvořeno švédským umělcem Karlem Erikem Ekerothem (1931-2019). Ekeroth studoval historii umění, písmo a malbu na Konstfacku, největší švédské univerzitě zaměřené na umění, řemesla a design. Nápad použít tři tečky vychází z písmene „S“ v Morseově abecedě známého z mezinárodního tísňového signálu SOS.

Používání malých písmen v logotypech bylo v 70. letech módní, a proto Ekeroth ve svých originálních skicách používal pro název společnosti pouze malá písmena. Tehdejší generální ředitel společnosti Securitas Erik Philip-Sörensen však upřednostňoval velká písmena a Ekeroth neochotně souhlasil. Ale podařilo se mu do názvu, jako tichý, umělecký protest, zakomponovat malé „u“. Po modernizaci značky v roce 2021 zůstalo velké pouze „S“ následováno malými písmeny – v některých ohledech zachovaly Ekerothův umělecký výraz.

Beze změny od registrace

„Vizuální identita společnosti Securitas prošla dvěma zásadními změnami,"  říká Mauro Silva, VP Brand and Strategic Marketing. „Ale tři červené tečky zůstaly od registrace téměř nedotčené. Představují naše hodnoty (Čestnost, Ostražitost a Užitečnost) a jsou nejsilnějším prvkem naší značky a naším nezaměnitelným identifikátorem. V únoru byla značka Securitas jmenována 8. nejhodnotnější švédskou značkou na světě, což dokazuje věrnost našemu odkazu, ať se děje cokoliv.“

Více než 350 000 zaměstnanců a miliony lidí ve 45 zemích po celém světě se každý den setkávají se třemi červenými tečkami. Můžete je spatřit nejen před kancelářemi Securitas, ale také na objektech klientů, na autech a uniformách, což vzbuzuje v našich strážných a klientech po celém světě hrdost. Svět se za 50 let velmi změnil, ale naše odhodlání pomoci dělat váš svět bezpečnějším místem zůstává stejné.

„Tři tečky jsou konstantou našich hodnot,“  říká Helena Andreas, SVP Group Communications and People. „Každý den pomáhají utvářet kulturu našeho podnikání, což ve výsledku pomáhá nám poskytovat tyto hodnoty našim klientům a kolegům. To ze Securitas činí po desetiletí předního světového partnera v oblasti bezpečnostních řešení, kterým dnes jsme.“

O Securitas

Securitas je přední světový partner v oblasti komplexních bezpečnostních služeb, který pomáhá dělat váš svět bezpečnějším místem. Téměř devět desetiletí zkušeností nám umožnuje vidět, co ostatním chybí. Využitím technologií ve spolupráci s našimi klienty a v kombinaci s inovativním, holistickým přístupem měníme bezpečnostní průmysl. 

S 350 000 zaměstnanci ve 45 zemích vidíme jiný svět a vytváříme udržitelnou hodnotu pro naše klienty tím, že chráníme to nejdůležitější – jejich lidi a majetek.

- Společnost byla založena v roce 1934 v Helsingborgu ve Švédsku

- Magnus Ahlqvist je Prezident a CEO Securitas AB 

Stručná fakta

  • První použití loga Securitas bylo 27. října 1971
  • Datum registrace bylo 11. května 1973
  • Myšlenka použití tří červených teček vychází z písmene „S“ v Morseově abecedě, známého z mezinárodního tísňového signálu SOS (▄ ▄ ▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄ ▄ ▄)
  • Červená barva je Pantone 1787C + 1788U, (C 000, M 092, Y 076, K 000)
  • I po dvou větších úpravách značky Securitas se tři červené tečky nezměnily
  • Společnost Securitas se umístila mezi 10 nejlepšími ve výroční zprávě Brand Finance o nejhodnotnějších a nejsilnějších švédských značkách za rok 2023.

Obrázky

  1. Portrét Karla Erika Ekerotha (foto: soukromé)
  2. Karl Erik Ekeroth, umělec, který stál za vznikem loga Securitas, pracuje u svého stolu (foto: soukromé)

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.