Skip to main content

Bezpečnostní sektor v roce 2021: Co přinese letošní rok?

15.4.2021

Umělá inteligence, bezpečnostní kamery jako detektory, kyberbezpečnost. To jsou některé z hlavních trendů, které budou mít zásadní vliv na bezpečnostní sektor ještě v tomto roce. Co konkrétního můžeme od roku 2021 očekávat? Představujeme pět hlavních trendů, které vzešly z debaty expertů na bezpečnostní technologie, kterou pořádala Securitas.

1. Umělá inteligence pomůže s detekcí zbraní

Letošní rok je přirozeně ovlivněný zásadními událostmi loňska. Pandemie udává hlavní světové téma už více než 12 měsíců, v českém kontextu bychom však neměli zapomínat ani na další bezpečnostní hrozby. Od konce roku 2019 se v České republice čtyřikrát střílelo v nemocnicích. Aktuálně se proto vyvíjí software pro kamerovou detekci zbraní, který už funguje s minimem falešných alarmů a dokáže spolehlivě a v reálném čase odlišit zbraň v ruce útočníka od velmi podobných předmětů, například šroubováků, deštníků či vrtaček. Významně tomu pomáhá růst výkonu samotných kamer, zvyšuje se i přesnost serverové analytiky na bázi hlubokého učení a AI.

2. Kamery nahrazují zabezpečovací ústředny. Nepotřebují už ani přenášet video

Silným aktuálním trendem je stěhování inteligence ze vzdálených serverů do samotného koncového zařízení, tedy do kamery. Analytické aplikace v kamerách opouští pixelovou analýzu a přecházejí k náročnější analýze objektové, založené na hlubokém učení. Velký skok je znát například v oblasti rozpoznávání RZ aut. V současné době dokáže samotná kamera číst značky ve třech jízdních pruzích zároveň a při rychlosti vozidel až 160 km/h. Zásadní je také fakt, že kamera dnes často ani nepotřebuje video ve vysoké kvalitě někam přenášet, stačí, když ho analyzuje a posílá jen extrahovaná metadata. Kamery se tak mění na chytré detektory a nahrazují zabezpečovací ústředny.

3. Přibývá hackerských útoků, roste důraz na kyberbezpečnost

Hackerské útoky na kamerové systémy jsou čím dál častější, a proto budou muset jejich provozovatelé spolupracovat s výrobci kamer na pravidelné aktualizaci firmwaru, včetně bezpečnostních záplat, dbát na vynucování netriviálních hesel a na další zásady kyberbezpečnosti. V Česku je velkým problémem zanedbaná údržba a aktualizace kamerových systémů. I bezpečně instalované kamery se tak s postupem času můžou stát snadnějšími terči pro hackery.

4. Technologie detekce a rozpoznání obličeje na vzestupu

Moderní systémy dnes dokážou rozpoznat tvář s pravděpodobností 1:100 milionů a v případě, že je tvář zakryta maskou či jinak maskovaná, přesnost pořád neklesá pod 1:1 milionu. Tato technologie tak nabízí velmi účinné řešení vedoucí ke snížení bezpečnostních rizik a rychlé identifikaci a vytrasování pachatelů trestných činů. Rozpoznání tváře se bude vlivem pandemie čím dál častěji využívat také v přístupových terminálech, kde bude populární alternativou dříve používaných systémů na bázi otisku prstů.

5. Ochrana soukromí jako nepřekročitelná linie

Protože česká i evropská legislativa v oblasti ochrany soukromí hovoří jasně, nové technologie budou velmi často fungovat v anonymizovaném režimu. Analytický software například přiřadí osobám ve videu pouze anonymní vektorové údaje, které poslouží k identifikaci a vyhledání konkrétní osoby v záznamu až poté, co příslušné orgány zahájily oficiální vyšetřování. Pokud jde o rozpoznání obličeje, v praxi bude možné technologii nasadit jen se souhlasem monitorované osoby. Příkladem můžou být už zmíněné přístupové terminály.

Jak jsme zmínili na začátku, na instalaci nových technologií má v současné době velký vliv pandemie, která vyvolala značnou poptávku po systémech k měření teploty, dodržování kapacitních limitů a po celkově bezkontaktních a bezobslužných zabezpečovacích řešeních.  Zvláště v případě termálních kamer však už v jarním období 2020 nastalo určité zklamání, když je podniky nasazovaly narychlo bez hlubšího pochopení technologie a bez dotažení procesů souvisejících s měřením tělesné teploty osob. V případě každého aktuálního trendu je proto vždy dobré vsadit především na „future proof“ řešení, která budou mít přidanou hodnotou i po skončení pandemických omezení. Příkladem mohou být počítací kamery v obchodech, jež kromě hlídání kapacity slouží i k marketingu a měření efektivity prodejny.

Kulatý stůl na téma aktuálních trendů v zabezpečovacích technologiích se konal 18. března 2021. Moderování debaty se ujal bezpečnostní poradce Michal Moroz (SECURITAS ČR), spolu s ním diskutovali technický ředitel SECURITAS ČR Jan Huml, inženýři společností Axis Communications a Hikvision Richard Malíř a Michal Srba a vývojář umělé inteligence Milan Pašek ze společnosti Quantasoft.

Líbil se Vám tento článek?

Přečtěte si také:

Co nás čeká v oblasti zabezpečení? Lepší analýza a predikce, ale i roboti

5 zásad, jak chránit firmu před únikem citlivých dat

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.