Skip to main content

Zabezpečení sklepa: Kde všude je dobré mít alarm?

20. 9. 2022

Máte sklep? A v něm alarm? A mohli bychom ho vidět? Upravená hláška z filmu Kulový blesk je na místě, sklepní prostory jsou totiž velmi častým terčem zlodějů, a navíc se v nich nachází různé uzávěry plynu, vody či elektrické rozvodny.

Alarm ve sklepě tudíž nemusí plnit pouze roli ochrany před zloději, kteří by vám chtěli ukrást nový bicykl nebo lahve archivního vína. Může vás včas varovat před havárií, únikem plynu nebo vody. Upozorní také v případě, že se zvedne hladina spodní vody a začne vám zaplavovat sklepní prostory. Nebo díky němu zjistíte, že se vám ve sklepě „utábořili“ hlodavci nebo jiná zvířata a je třeba zavolat deratizátora. Záleží na tom, jaké druhy zabezpečení si zvolíte. Možností je hned několik:

Plášťová ochrana před narušením

Jde o detektory na dveřích a oknech, případně vibrační detektory. Upozorní vás ve chvíli, kdy někdo naruší zamčené dveře, zavřené okno, nebo se pokusí proniknout do chráněných prostor. Je to základní zabezpečovací systém vedle klasického zámku na dveřích, který je sice dobrý, ale pokud ho někdo naruší, bez alarmu se to nedozvíte a vloupání zjistíte až zpětně – což je pozdě.

Moderní detektory lze napojit na bezpečnostní aplikaci ve vašem mobilu a ve chvíli, kdy detekují narušení dveří/okna, aplikace vás okamžitě informuje. „Nechytré“ řešení bez aplikace představuje klasický alarm, který se spustí ve chvíli, kdy dojde k pokusu o vloupání. Problém je v tom, že alarm se může spustit i samovolně nebo jako planý poplach a poté může znepříjemnit život sousedům, dokud jej nevypnete (a ruku na srdce, ne vždy je člověk doma, aby tak učinil okamžitě).

Prostorová ochrana s detekcí pohybu

Pokud máte větší sklepní prostory, je vhodné doplnit zabezpečovací systém o detektory pohybu. Jde o prostorovou ochranu, která monitoruje místnost a v aktivními módu reaguje na jakýkoli pohyb v tomto prostoru. Opět ale musíte počítat s tím, že prostorový detektor může spustit třeba myš, můra nebo netopýr. Pokud se nenacházíte v blízkosti sklepa a nemůžete hned alarm vypnout, nepříjemný zvuk se může ozývat dlouhé desítky minut a komplikovat život lidem z okolí.

Detektory tříštění skla a vibrační detektory

Pokud ze sklepních prostor vedou okna, případně pokud jsou vstupní dveře do sklepa částečně prosklené, můžete využít i detektory tříštění skla. Jde o zabezpečovací systém, který reaguje na zvuk rozbíjejícího se skla, který spolehlivě zareaguje ve chvíli, kdy dojde k vysklení okna nebo skleněné výplně dveří. Zvuk alarmu poté působí jako odstrašení narušitele, kterého by měl odehnat. Platí u něj však to samé, co u předchozích dvou druhů zabezpečení: alarm se automaticky ihned nevypne, takže může způsobit více škody než užitku, pokud vám zkomplikuje vztahy se sousedy a nájemci okolních nemovitostí.

Kamerové systémy

Velmi vhodným doplňkem ke všem druhům detektorů jsou bezpečnostní kamery, jejichž prostřednictvím můžete zkontrolovat, zda je vyvolaný poplach skutečný nebo planý. Tedy alespoň v případě, že využíváte bezpečnostní aplikaci a jste o poplachu informováni přímo do všeho mobilního telefonu. Po zkontrolování kamer můžete alarm na dálku prostřednictvím aplikace vypnout, aniž byste museli vážit cestu ze zaměstnání nebo odkudkoli, kde se zrovna nacházíte, domů. Toto řešení je vhodné i v případě, že využíváte možnosti napojení bezpečnostního systému na pult centrální ochrany bezpečnostní agentury.

Napojení na Pult centrální ochrany

Pokud nechcete bezpečnostní detektory a kamery sledovat sami přes aplikaci v mobilním telefonu a řešit všechny poplachy včetně planých, můžete využít služby Pultu centrální ochrany (PCO). Jde o neustálý dohled nad detektory ze strany bezpečnostní agentury. Výhodou takového řešení je fakt, že vaše detektory a kamery jsou pod dohledem 24 hodin denně sedm dní v týdnu a v případě, že se potvrdí vážnost poplachu, následuje výjezd bezpečnostních pracovníků na místo. PCO vzdáleně dohlíží na kamerové systémy, ovládá přístupové systémy, kontroluje oprávněnost vstupů či výstupů z a do objektu a dokáže toho ještě mnohem více.

SECURITAS ČR takto provozuje svůj Securitas Operations Centre (SOC), na který se lze napojit třeba jen dočasně, když jedete na dovolenou. Cena začíná na 150 Kč/den a vyplatí se zejména ve chvíli, kdy nemáte možnost reagovat na poplach, protože se zrovna nacházíte v zahraničí nebo jste vzdáleni od bydliště a vaše reakční doba by byla příliš dlouhá. Není nic snazšího než po tuto dobu svěřit dohled nad chráněnými prostory profesionálům, kteří se mu budou věnovat nepřetržitě a mohou okamžitě zasáhnout, aniž by vás to finančně zruinovalo.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Zabezpečení domácnosti: 5 tipů pro pokročilé

Jak správně vybrat kamerový systém?

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.