Skip to main content

Expert radí: Jak udržet informace v diskrétnosti

11. 12. 2020

Zatímco v minulém blogovém příspěvku jsme se věnovali problematice telefonních odposlechů, tentokrát se podíváme na téma úzce příbuzné. K nežádoucí pozornosti totiž dochází i při schůzkách tváří v tvář. A opět se jedná o častější problém, než si většinou připouštíme.

Možná jste sami zažili. Čeká vás pracovní schůzka, kterou byste opravdu rádi absolvovali bez cizích uší. Moderní architektonické pojetí je však proti – sklo, spousta světla, vůně, hudba, která nutí mluvit nahlas a efektivita prostoru tlačí stolky k sobě, a tak se zpravidla při obědě dostanete k informacím, o které vůbec nestojíte – jak hrál místní fotbalový klub, které auto je lepší a kde jsou zrovna slevy.

Chránit cenné informace není snadné

Případů, kdy je nedostatek soukromí při pracovních schůzkách ve veřejném prostoru na obtíž, je celá řada – továrna vyvíjí zdánlivou maličkost, ale když ji okopíruje čínský gigant, tak to negativně finančně dopadne na tisíce zaměstnanců. Nebo chceme potkat osobu, se kterou vás pojí pracovní vztahy z minulosti, ale současný zaměstnavatel to nese nelibě. Nebo se připravuje žaloba na protistranu a nemíníme hrát v rukavičkách. Anebo si prostě jen ceníme svého soukromí, a když řešíme strategii budoucího byznysu, tak to nechceme za chvíli číst v novinách.

Stejně jako v případě mobilních odposlechů vám možná připadá představa, že by vás někdo v oblíbené kavárně sledoval a poslouchal, přitažená za vlasy. Realita a zkušenosti z praxe SECURITAS ČR bohužel ukazují, že za snahou narušovat „bezpečný prostor“ firem a osob stojí celá škála osob: firemní interní konkurenti, komerční konkurence ze stejné oblasti podnikání, bulvární média, oponenti v politice i v lásce, zájem bezpečnostních a zpravodajských služeb, policie, detektivní agentury a ve významné míře kriminální skupiny.

Prostorovým odposlechům nahrávají dostupné technologie

Fenoménu prostorových odposlechů a odposlechů z dálky velmi nahrává vývoj moderních technologií, jako jsou citlivé miniaturní diktafony či příposlechy do ucha. Takové přístroje jsou volně k dispozici v obchodech (a prodávají se skvěle například v období maturit). Nežádoucím zvědavým uším pomáhá samozřejmě i fakt, že „poslouchat“ lze celkem snadno i bez technického vybavení, s pomocí osoby v blízkosti sledovaného subjektu. Na rozdíl od odposlechů telefonů zde státní bezpečnostní orgány již nepotřebují souhlas ze strany soudu, ale k zahájení sledování jim stačí vlastní interní schvalovací mechanismus.

Kromě toho, že nám hrozí poslouchání od oponentů výše uvedených, existují situace, kdy si nemůžeme být jistí, zda osoba oficiálně jednání zúčastněná nepořizuje jeho záznam. Každý si určitě pamatuje hned několik mediálních kauz založených na tom, že z utajovaného zasedání „unikly“ citlivé informace – jinými slovy je někdo tajně (a záměrně) vynesl ven. Třetí možností, se kterou se v SECURITAS ČR setkáváme, jsou problémy firem vzniklé tím, že diskrétní rozhovor zaznamenala osoba do té doby nijak nezúčastněná. Prostě někdo seděl ve stejném kupé nebo pracoval v kavárně na notebooku, zatímco manažeři měli pracovní oběd s právníkem.

Pomoci může školení od profesionálů

Lze tedy důrazně doporučit firmám, aby aspekt možného sledování a naslouchání zohledňovaly v rámci svých Security & Safety Procedures nebo Bussiness Continuity Planning. Za SECURITAS ČR rádi napovíme: klíčový je profesionální výběr místa schůzky, fyzická bezpečnost objektu a jeho dispozice a důsledný screening osob.

V rámci cyklu přednášek s názvem Ochrana před nežádoucí pozorností vysvětlujeme krok za krokem, jak na to.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Expert radí: 5 mýtů, jak (ne)poznáte tel. odposlech

5 zásad, jak chránit firmu před únikem citlivých dat

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.