Skip to main content

Radar jako součást kamerového systému

Větší přehled, méně falešných poplachů

15. 9. 2023

Služba inteligentního vzdáleného videodohledu, která je zákazníkům Securitas dobře známá pod zkratkou RVS, patří mezi oblíbené způsoby, jak zabezpečit jakýkoliv prostor. Nyní RVS přichází s novinkou: do monitorovacího systému lze kromě tradičních kamer, reproduktorů a PZTS zapojit také radar. Co toto řešení přináší a v jakých případech se radar osvědčuje?

Služba Remote Video Solutions (RVS, česky služba vzdáleného videodohledu) je u zákazníků právem oblíbená. Dokáže totiž snížit náklady na ostrahu a zároveň zvýšit úroveň zabezpečení objektu. Navíc ji lze přizpůsobit požadavkům konkrétní aplikace, instalovat zabezpečení trvale či dočasně nebo službu doplnit o další praktické systémy, které činí provoz objektu efektivnějším a bezpečnějším. Patří sem například eVrátnice, eRecepce či chytrý parkovací systém.

 

Jak funguje vzdálený videodohled

Standardní součástí RVS jsou síťové kamery, které monitorují objekt či pozemek a díky chytrým algoritmům (kamery dnes běžně využívají umělou inteligenci, například ve formě strojového či hlubokého učení) dokážou upozornit na narušení perimetru, neoprávněný vstup nebo jiný typ incidentu. Výhodou inteligence v kamerách je minimální počet falešných poplachů a také efektivita – kamery nemusí nikdo nepřetržitě sledovat, protože samy detekují a nahlásí incident.

Kamerový poplach okamžitě eviduje dispečer Securitas Operation Center (SOC), který situaci na kamerách vyhodnotí a následně postupuje podle předem daného scénáře. V drtivé většině případů stačí využít připojený reproduktor a narušitele přímo oslovit. Tento typ aktivní prevence odradí převážnou část pachatelů.

 

RVS radar: chytré a ekonomické řešení

Moderní IP radarový detektor na rozdíl od kamer využívá jiný typ „vidění“, konkrétně elektromagnetické vlny. Dokáže spolehlivě detekovat narušitele i za nulové viditelnosti, nabízí širší pokrytí i dosah a umí nejen spolehlivě detekovat pohybující se objekty, ale také zaznamenávat jejich rychlost i směr. Skvěle se tak hodí například k zabezpečení logistických areálů nebo uzavřených parkovišť prodejců aut či autobazarů. Správně navržený kamerový systém s radarem zde může přinést značnou cenovou úsporu, a to zvláště v dlouhodobém horizontu. Pokud totiž chceme kvalitně zabezpečit takové prostory s pomocí standardní perimetrické ochrany, budeme potřebovat rozmístit větší množství kamer po obvodu areálu, z nichž každá bude přímo napojená na dispečink RVS. Získáme prémiové řešení za rozumnou pořizovací cenu, ale měsíční náklady na monitoring budou vyšší. Zapojení radaru naproti tomu umožní podstatně snížit počet kamer, protože místo ke hlídání perimetru a samotné detekci použijeme jen několik otočných kamer k vizuální verifikaci poplachu. Ačkoli je pořizovací cena radaru vyšší, díky svému autonomnímu provozu takové řešení vyžaduje podstatně jednodušší monitoring dispečinku a měsíční náklady na službu tak vyjdou levněji.

 

Jak to může vypadat aneb příklad aplikace

Radar jako součást RVS tak přichází ke slovu zejména při střežení rozlehlých venkovních areálů. Zde nabízí spolehlivé pokrytí v režimu 24/7 a snížení počtu falešných poplachů. Příkladem může být instalace při zabezpečení logistické plochy jednoho našeho zákazníka.

 

  1. Kamerové pokrytí pro vizuální přehled

K zabezpečení rozsáhlého venkovního areálu jsme zvolili kombinaci dvou otočných kamer AXIS Q6315-LE doplněných o panoramatický modul AXIS Q6100-E. Kamerový tandem nabízí jednak plné horizontální pokrytí v rozsahu 360 stupňů, které usnadňuje situační přehled, jednak možnost bleskurychle namířit pohled přesně tam, kam je potřeba. Otočná kamera AXIS Q6315-LE disponuje až 31násobným přiblížením, funkcí laserového ostření a nočním infračerveným přísvitem s dosahem až 300 metrů.

 

  1. Radar pro maximální spolehlivost

Vizuální zabezpečení kamerami doplňuje pokročilá radarová technologie v podobě zařízení AXIS D2110-VE. Radar poskytuje informace o přesné poloze objektu a detekuje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a to i za proměnlivých podmínek počasí. Detekční zóna má široký rozsah 180 stupňů, dosah činí od 3 až do 60 metrů (v případě detekce osob) nebo dokonce až 85 metrů (u detekce vozidel).

Díky vestavěné analytice využívající strojové učení dokáže radar přesně detekovat, klasifikovat a sledovat lidi i vozidla s velice nízkou mírou falešných poplachů. Výsledkem je nákladově efektivní provoz, takže se bezpečnostní pracovníci můžou soustředit na skutečné hrozby.

 

  1. Detektory PIR/MW pro hlídání perimetru

Detektory PIR/MW mají v RVS systému za úkol detekovat narušení prostoru a nasměrovat otočné kamery

na místo vzniku poplachové události pro následnou verifikaci poplachu.

 

  1. IP reproduktor pro okamžitou reakci

Audio zařízení plní v RVS systému důležitou funkci aktivní prevence. Jakmile operátor dispečinku obdrží zprávu o incidentu a ověří dění pomocí kamer, může narušitele v reálném čase oslovit.

 

Modelový scénář reakce na incident

Co se stane, když do objektu vnikne například zloděj? Překonání plotu zachytí detektory PZTS, jež okamžitě vyšlou upozornění dispečerovi SOC. Operátor může polohu narušitele bleskově ověřit kontrolou radaru – nehledě na reálnou viditelnost. Radar je navíc propojený s otočnou kamerou, která zloděje začne okamžitě sledovat. Operátor se proto nemusí probírat množstvím kamerových přenosů, chytrý systém mu automaticky nabídne právě ty záběry, v nichž se něco děje. Reakce na poplach je tudíž snadná a především blesková.

Po vizuální kontrole dění v objektu operátor vyzve narušitele, aby prostor okamžitě opustil. Díky živému kamerovému přenosu může být konkrétní (například popsat oblečení zloděje), což přispívá k vysoké účinnosti odrazení. To samo o sobě obvykle stačí k tomu, aby zloděj rychle upustil od svých záměrů. V opačném případě povolá operátor na místo zásahovou jednotku nebo Policii ČR.

Radarová technologie znamená další spolehlivou úroveň zabezpečení. Díky využití jiného typu detekce dokáže zastat nepostradatelnou úlohu ve chvílích, kdy vizuální detekce není kvůli počasí nebo jiným vlivům možná. Přináší také znatelně menší množství falešných poplachů.

 

Zajímá vás víc? Přečtěte si vše o naší službě vzdáleného videodohledu. Nebo nás rovnou kontaktujte a společně probereme možnosti zabezpečení vašeho objektu.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.