Skip to main content

Novinky v ochraně složek IZS: Balistická bariéra BALBAR

24. 11. 2020

V minulém příspěvku jsme se věnovali bezpečnostní bariéře určené k ochraně měkkých cílů proti útoku prostřednictvím vozidla. Tentokrát se podíváme blíže na situaci, v níž je třeba chránit občany i složky IZS proti střelbě nebo možnosti výbuchu. To se týká záměrných i nezáměrných výbuchů (například v podobě nálezu nevybuchlé munice nebo při hrozbě sebevražedného atentátu) a dalších nebezpečných situacích, jako je např. útok osamělého střelce.

V případě vysoké koncentrace osob na veřejných prostranstvích jsou připravené bezpečnostní bariéry, jako je dříve zmíněný systém PROBAR od společnosti STRIX Chomutov, účinnou prevencí i ochranou. Oproti tomu je při zásahu proti osamělému střelci (útoků tzv. osamělých vlků přibývá i v Česku) nutné mít po ruce vysoce mobilní řešení, které lze v případě potřeby rychle přemístit a použít v různých prostředích, včetně vnitřních prostor (vzpomeňme na útoky v klubech a na koncertech, které se často nacházejí v suterénu nebo naopak vyšších patrech). Takové řešení se pak samozřejmě nemusí omezovat jen na zákroky proti násilným a teroristickým činům, ale složky IZS jej využijí i při zásazích u nevybuchlé munice nebo požárech s nebezpečím výbuchu.

Na vývoji balistické bariéry se podílelo i ČVUT

V rámci výzkumného projektu podpořeného Ministerstvem průmyslu a obchodu, společně s Fakultou stavební ČVUT v Praze a firmou PREFA Kompozity a.s., vyvinula pro tyto účely chomutovská geotechnická firma STRIX Chomutov a.s. „Mobilní ochrannou a balistickou bariéru – BALBAR“. Cílem bylo vytvořit mobilní vícestupňový ochranný systém, který by chránil složky IZS a v případě potřeby i civilní osoby ve výše uvedených rizikových situacích.

Systém BALBAR se skládá ze tří víceúčelových prvků: kompozitní desky s balistickou odolností, jež tvoří základní balistickou ochranu bariéry, pneumatické nosné konstrukce a vodního vaku, který plní úlohy zátěže a sekundární balistické ochrany. Při výbuchu vodní zátěž absorbuje účinky tlakové a rázové vlny, v případě průniku projektilu či střepiny skrz desku je vodní sloupec spolehlivě zastaví.

Reálný provoz potvrdil účinnost i flexibilitu

Vývoj byl ukončen koncem roku 2019 a technické řešení celého systému chrání patent. Hlavní výhoda bariéry BALBAR oproti jiným systémům je vysoká míra mobility a široké možnosti jejího využití, které prakticky vyzkoušeli a ověřili příslušníci stanice HZS Praha – Petřiny. Po ukončení vývoje a schválení prostředku k použití při zásazích byly první tři kusy bariéry předány právě stanici HZS Praha – Petřiny. K prvnímu reálnému nasazení bariéry došlo v březnu letošního roku při nálezu granátu na Praze-Smíchov.

Ochranná balistická bariéra BALBAR prokázala svoji účinnost při ochraně před účinky výbuchu, včetně tlakové a rázové vlny, zášlehům plamenů, nárazu letící tlakové lahve i fragmentům explodující munice či improvizovaného výbušného systému. Dokáže navíc zastavit projektily z krátkých i dlouhých ručních zbraní. Jedná se o první mobilní systém určený ke zvýšení bezpečnosti obyvatel, zasahujících složek a majetku v krizových situacích v ČR. Balistické kompozitní desky dále umožňují zvýšení ochrany klíčových objektů infrastruktury, jako jsou rozvodny, datová úložiště nebo řídící centra dopravy, energetiky a bezpečnostních složek.

Autor: Oldřich Novák, behaviorální bezpečnostní poradce SECURITAS ČR

Informační video a více technických specifikací najdete na webové stránce společnosti STRIX Chomutov.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Novinky v ochraně měkkých cílů: Bezpečnostní bariéra PROBAR

Trendy v ochraně měkkých cílů

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.