Skip to main content

Kdy může ostraha střílet ze zbraně a co se děje potom?

25. 06. 2022

Jsou situace, ve kterých zásahová jednotka bezpečnostní agentury nebo ostraha objektu může použít zbraň, byť to v žádném případě hlídkám nedoporučujeme. Výstřelem to ale nekončí. Co všechno musí střelec prokázat a jak se takové případy evidují?

Výstřel je až poslední úkon, jak zabránit škodě na majetku nebo ohrožení zdraví a života chráněné osoby. Před použitím zbraně by se měla zásahová jednotka bezpečnostní agentury nebo pracovník ostrahy pokusit s narušitelem komunikovat a odradit ho od útoku. Ovšem ve chvíli, kdy by útočník mohl přímo ohrozit nebo hlídanou osobu a nenechá se zastavit, přichází na řadu zbraň, která by měla agresora zastavit. Ovšem je nutné si uvědomit, že jakýkoli výstřel, byť by nikoho nezasáhl, musí střelec později dopodrobna vysvětlit, popsat a zdůvodnit, aby bylo jasné, že zbraň použil skutečně v souladu se zákonem.

Každý výstřel se musí zdokumentovat

V minulém článku jsme si popsali, že policista může zbraň použít jako donucovací prostředek, tedy že nejde výlučně o obranu. U pracovníků bezpečnostních agentur takový postup není možný a vždy musí prokázat, že zbraň použili na obranu sebe nebo někoho třetího. „V případě, že je ze zbraně vystřeleno a došlo ke zranění, je nutné nejprve zabezpečit zbraň postřeleného, aby nedošlo k dalšímu ohrožení a zajistit mu první pomoc,“ říká Aleš Kryške, interní auditor společnosti SECURITAS ČR. „Následně se rozjíždí kolotoč informovanosti policie a našich zaměstnanců.“ Zajišťuje se střelná zbraň a sepisují se všechny okolnosti, za jakých byla použita, kontroluje se počet a typ nábojů apod.

Kdo může používat služební zbraň?

Ze služební zbraně nemůže střílet jen tak ledaskdo. Základním předpokladem pro to, aby pracovník bezpečnostní agentury mohl nosit zbraň, je splnění všech zákonných povinností: musí být držitelem skupiny zbrojního průkazu, která je určena k výkonu zaměstnání nebo povolání. Musí být trestně bezúhonný a s agenturou musí mít uzavřený pracovní nebo jiný poměr. „Druhým předpokladem je, že o tuto službu stojí náš zákazník,“ konstatuje Aleš Kryške. Ne všichni klienti bezpečnostních agentur si totiž přejí, aby najatá ostraha byla ozbrojená. Jsou však případy, kdy si zákazník nemůže vybírat, protože ozbrojenou ochranu vyžaduje zákon nebo si ji vyžádá pojišťovna, u které má uzavřenou pojistku.

Kdy se používá ozbrojená ostraha a kdy ne?

„Nejčastěji se jedná o zákonný požadavek – tzn. zákon definuje, že určité objekty musí být střeženy ozbrojenými pracovníky ostrahy. Příkladem mohou být objekty s jadernými reaktory,“ vysvětluje Aleš Kryške. Dále jde o zmíněný požadavek pojišťoven, které zákazníkovi pojistily nějaký hodnotný majetek a požadují jej chránit se zbraní. „V tomto případě se jedná nejčastěji o doprovody při přepravě peněz, cenin nebo uměleckých děl,“ líčí Aleš Kryške. A v neposlední řadě si ozbrojenou ostrahu může vyžádat na vlastní žádost sám klient, i když takových případů v posledních letech ubývá.

Jak a kde bezpečnostní agentury registrují zbraně

Všechny bezpečnostní agentury musí mít svoje zbraně evidované v centrálním registru zbraní, který provozuje Policejní prezidium ČR. Jednotlivá krajská ředitelství Policie ČR do něj vstupují elektronicky a většinu požadované dokumentace mohou bezpečnostní agentury podávat už prostřednictvím datových schránek, aniž by musely vynakládat administrativní poplatky třeba na kolky. Prodloužily se také intervaly platnosti zbrojních průkazů, takže není nutné, aby pracovníci bezpečnostních agentur chodili tak často na zdravotní prohlídky, které jsou povinné pro všechny fyzické osoby sloužící se zbraní právě v polovině platnosti zbrojního průkazu. Nedávno rovněž prošla Parlamentem úprava zákona, která definuje podmínky, za kterých je možné použít střelivo s vyšším ranivým účinkem či nadlimitní zásobníky.

Jak je na tom se zbraněmi společnost SECURITAS ČR?

„V současné době máme ve vlastnictví 65 zbraní. V objektech u zákazníků je v tuto chvíli větší polovina,“ popisuje Aleš Kryške. Securitas neumožňuje svým pracovníkům výkon služby se soukromou zbraní. „Je lepší, když máme pod kontrolou kondici a technický stav zbraně. Všichni bezpečnostní pracovníci mají totožné zbraně v totožné ráži v totožných pouzdrech – jednota je pro nás v tomto případě důležitá. V případě, že by se vyskytla závada, poskytneme zaměstnanci tutéž náhradní zbraň a není potřeba zaměstnance složitě přeškolovat a vybavovat jinou sadou střeliva,“ dodává Aleš Kryške.

Během posledních čtyř let Securitas postupně obměnila svoji výzbroj za moderní a bezpečnější zbraně domácí produkce od České Zbrojovky. Preferuje přitom osvědčené tuzemské pistole v kompaktní verzi, konkrétně model P-07.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Zbraně a jak na ně: co platí pro policii a co pro agentury?

Jak získat zbrojní průkaz?

 

 

 

 

 

 

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.