Skip to main content

Jakou životnost mají bytové alarmy?

19. 9. 2022

Pořídili jste si do bytu alarm a myslíte si, že máte domácnost správně zabezpečenou už nadosmrti? Tak to bohužel není. I zabezpečovací systémy mají určitou dobu životnosti a musí se pravidelně aktualizovat.

Pozor na staré a končící modely

Už při výběru zabezpečovacího systému byste si měli ověřit, jak starý je to model a zda je stále technicky podporován. Stejně jako u jakékoli elektroniky i alarmy zastarávají a musí procházet pravidelným servisem a aktualizacemi. Pokud si pořídíte zcela nový systém a budete ho pravidelně servisovat a testovat, můžete u něj docílit životnosti až 15 let, ale to je opravdu maximum možného. Většinou alarmy slouží okolo 10 let a poté už klesá jejich spolehlivost. Po této době je proto určitě vhodné řešit rekonstrukci systému výměnou za nový.

Investici lze rozložit do několika let

Ale co když si takovou investici najednou nemůžete dovolit? „Pokud se vám nehodí jednorázová investice, lze to řešit tak, že po deseti letech začnete s postupnou výměnou prvků a na závěr i řídící ústředny Poplachového zabezpečovacího a tísňového systému (PZTS),“ říká Jiří Volek, Technology Development Manager ve společnosti SECURITAS ČR. Investice se rozloží v čase a není tak vysoká, jako kdybyste vyměňovali celý systém najednou. Zároveň nezůstáváte bez alarmu, jen ho postupně modernizujete.

Výběr vždy konzultujte s odborníky

Protože se zabezpečovací systémy neustále vyvíjí, vyplatí se rekonstrukci vašeho bytového alarmu konzultovat s odborníky. Není od věci oslovit i několik specializovaných společností a vytvořit si tak komplexní představu o všech možnostech, včetně ceny. Případně je dobré konzultovat výběr s někým ze svých přátel, kteří již nové zabezpečení mají a mohou vám poskytnout svoje zkušenosti. „Pokud ve svém okolí nikoho takového neznáte, lze se obrátit na Asociaci technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm, kde jsou registrované společnosti, které se zabývají problematikou zabezpečování objektů,“ radí Jiří Volek.

Instalaci svépomocí se raději vyhněte

Zároveň není dobré kontaktovat firmy, které nejsou členy této asociace. A když už s někým konzultujete výběr domácího alarmu, je dobré požádat danou společnost o doložení jejich certifikace a osvědčení kvality. Rovněž instalace zabezpečovacího zařízení by měla být svěřena odborníkům a nemělo by jít o svépomoc. Přeci jenom se jedná o zabezpečení objektu, které by nemělo selhat. Odborné firmě ale můžete zajistit přípravu montáže tím, že instalujete přívod 230V (opět ale jde o práci, kterou by měl provádět elektrotechnik s příslušným oprávněním dle vyhlášky) a kabely pro detektory.

Netrvejte svéhlavě na vámi preferovaném řešení

Myslete ale na to, že i kabely musí mít určité parametry a odborné společnosti si raději celé dílo realizují samy, protože za něj poté nesou odpovědnost a záruku. Rozhodně pak dejte na radu odborníků, pokud se vám budou snažit vymluvit vámi preferované řešení zabezpečení domácnosti. „V praxi jsem řešil několik problémů, kdy jsme částečně přistoupili na řešení podle majitele objektu a následně se to ukázalo jako veliká chyba. Přesvědčit poté zákazníka o nevhodnosti zvoleného řešení je složité,“ vysvětluje Jiří Volek, podle něhož někdy „méně znamená více“. Tedy že zbytečně složité a překombinované systémy jsou potom složité na užívání a klienti s nimi pak neumí zacházet.

Na kolik vás vyjde nové řešení?

Ceny jsou různé podle složitosti systému, jeho instalace a provozu. Základní zabezpečení bytu lze pořídit od 25 tisíc Kč výše, u rodinného domu ceny začínají na 40 tisících Kč. Tato cena odpovídá základnímu řešení, tedy částečné plášťové a prostorové ochraně. V případě vyššího způsobu zabezpečení se může jednat o ceny od 80 tisíc Kč výše, především pak v kombinaci s kamerami jde opravdu o vysokou investici. Pamatujte však na to, že v případě pojištění objektu vyžadují pojišťovny určité úrovně zabezpečení, podle celkové pojistné částky. I když se podmínky u jednotlivých pojišťoven liší, počítejte s tím, že investice do nového zabezpečení nebude nízká.

Existuje nějaké dočasné řešení?

Potřebujete zabezpečit vlastní či pronajatý byt pouze po omezenou dobu dovolené nebo služební cesty nebo žijete v pronajatém bytě a nechce se vám utrácet za dlouhodobé řešení? Existuje přenosný alarm v podobě služby Holiday set od společnosti SECURITAS ČR. Jedná se o přenosné zařízení s integrovaným bezdrátovým zabezpečením, které je napojené na dohledové centrum Securitas Operation Centre (SOC). Instalace alarmu trvá několik minut a je k ní zapotřebí pouze elektřina. Služba se platí na základě využitých dnů a nevyžaduje žádné další náklady. V případě pronájmu bytu doporučujeme vždy zkontrolovat, zda instalace bezpečnostního systému je v souladu s nájemní smlouvou.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Na co si dát pozor při výběru alarmu do bytu?

Zabezpečení domácnosti: 5 tipů pro začátečníky

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.