Skip to main content

Jak ochránit auta na parkovišti?

29. 10. 2020

Chytré kamerové systémy jsou na českých parkovištích sice zatím raritou, skýtají však velký potenciál do budoucna. Nepřetržitě totiž sledují všechna auta v parkovacích zónách, včetně identifikace jejich SPZ. Umožňují tak nejen efektivnější ochranu zaparkovaných vozů, ale také značně ulehčují řešení pojistných událostí.

Problematika bezpečného parkování je přitom vysoce aktuální. V České republice bylo za posledních 12 měsíců (březen 2019–únor 2020) dle dat projektu Mapa kriminality zjištěno přes 15 tisíc případů krádeže věcí z automobilů, přičemž objasněnost se pohybuje okolo 14 %. Bezpečné a monitorované parkování proto patří mezi řidiči k vyhledávaným službám. Přispívá k tomu i fakt, že počet motorových vozidel v ČR roste – na jedno motorové vozidlo připadá dle ročenky TSK Praha 1,4 obyvatel ČR, v Praze je to dokonce 1,2 – tedy 844 vozidel na 1000 obyvatel!

Mezí první česká parkoviště, která při hlídání vozidel vsadila na nejnovější technologie, patří pražské Business Center Anděl City a OC Nový Smíchov. Kamery zaznamenávají proces vjezdu, výjezdu i celou dobu samotného parkování, přičemž automobil identifikují dle SPZ.

Každý škrábanec v záznamu

V praxi to znamená, že pokud vám někdo poškodí či vykrade auto, lze pomocí systému podle vaší SPZ okamžitě vyhledat záznam incidentu a zjistit, co se přesně stalo. Tento záznam pak může sloužit jako důkaz pro pojišťovnu či policii. Kamerový systém je tak výhodný pro samotná obchodní centra i majitele parkovišť, které chrání před neoprávněnými stížnostmi v případě, že auto už poškozené přijelo.

Jenom chytré technologie však samy o sobě nestačí. Důležitou roli hraje také vyškolený personál, který kamerový systém spravuje a v případě incidentu okamžitě zasáhne.

Častý omyl: placené neznamená hlídané

Hlídaných parkovišť – tzn. parkovišť, která se právně zavazují k úhradě škody v případě poškození či odcizení automobilu nebo věcí z něj – je přitom minimum. Taková parkoviště bývají viditelně označená jako hlídaná. Většina placených (i těch s ostrahou) se takovému závazku vyhýbá a v případě poškození nebo odcizení vozidla provozovatel parkoviště za škody nezodpovídá. Náhradu tak lze získat pouze z havarijního pojištění. A zde se opět dostáváme ke kamerovým záznamům, které jsou v takovém případě zásadním podkladem pro pojistnou událost.

Chytrá parkoviště jsou trendem

Bezpečné parkování, které kombinuje nejnovější technologie s lidskou ostrahou, je také jedním z pilířů konceptu „chytrého města“. Nejnovější systémy pro organizaci parkování využívají umělou inteligenci i vizuální rozpoznávání. Nasazení v praxi je zatím hudba budoucnosti, v testovacím režimu je však lze vyzkoušet v tzv. Smart City Polygonu u Plzně. V tomto areálu se nachází hned několik technologií, které řeší jak zpoplatnění, tak bezpečnost parkování. Trendy totiž naznačují, že vzhledem k rostoucímu množství automobilů bude zajištění bezpečného a dostupného parkování pro města zásadním úkolem. Chytré technologie jim v tom můžou významně pomoct.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Jak střežit průmyslový areál bez fyzické ostrahy?

GDPR: Na co si dát pozor, když máte kamerový systém?

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.