Skip to main content

Věděli jste, co je kybernetická hygiena?

O kybernetické odolnosti s expertem Securitas

8. 3. 2024

Jako globální technologická společnost máme v našich řadách i experty na kybernetické hrozby. Společně s šéfem digitální bezpečnosti Securitasu Wimem Bartsoenem přinášíme několik jednoduchých tipů, jak můžete sami předcházet kybernetickým hrozbám.

Kybernetická bezpečnost se díky neustálému vývoji bere stále vážněji. Vlády víc investují do ochrany a roste i přeshraniční spolupráce s cílem potírat kybernetický zločin. Hacking se stává jednodušším a dostupnějším než kdy dřív.  Komplexní obrana je naopak složitější a my zranitelnější.

Nepanikařme, klíč je v prevenci

Podle Wima Bartsoena je kybernetické hrozby potřeba brát vážně. Jednoduše trávíme stále víc volného času online, naše komunikace je digitální, pracujeme online, neustále spoléháme na digitální nástroje, a to vše s sebou přináší kybernetické hrozby. Nestačí pouze ochrana, ale klíčová je aktivní snaha hrozbám předcházet. K aktivní obraně řadíme vytváření strategií a detekci hrozeb. Účinné jsou ale také jednoduché kroky, které můžeme dodržovat i jako jednotlivci.

Není třeba zbytečně panikařit, uklidňuje expert Securitasu Wim Bartsoen. Základní návyky kybernetické hygieny můžeme zařadit úplně všichni a předcházet společně rizikovým situacím.

Jaké jsou zásady kybernetické hygieny?

  • Zamyslete se, něž na něco kliknete. Zní to jednoduše, a přesto stále mnoho lidí naletí na podvodný email. Oklamat někoho online je jednodušší než venku, proto prověřujte, co otevíráte a na co klikáte.
  • Chraňte vlastní identitu. Pomůže vám multifaktoriální zabezpečení. Pozor také na nastavení ochrany osobních údajů na sociálních sítích. Je nespočet případů, kdy data unikla a byla zneužita osobní data. Je důležité brát to v potaz a zamýšlet se, co o sobě sdílím.
  • Chraňte vlastní digitální přístroje. Telefon a další vaše zařízení obsahují mnoho hodnotných a důvěrných dat. Předcházet jejich zneužití můžete důsledným zabezpečením a zálohováním. V případě, že například dáváte mobil do opravy, nezapomeňte ho obnovit do továrního nastavení, aby nikdo neměl přístup k vaším osobním datům.
  • Chraňte svá data. Musíte vždy vědět, kde je máte uložená. Co nepotřebujete, pravidelně promazávejte – například z různých online úložišť, která již nepoužíváte. Důležitá data naopak zabezpečte a znovu připomínáme pravidelné zálohy.
  • Případné problémy hlaste. Není třeba se stydět, naopak můžete pomoct dalším.
  • A v neposlední řadě zůstaňte ostražití a sledujte aktuální hrozby a nástroje, které hackeři používají.

Špatné věci se stanou

Lidé, firmy a vlády jsou propojené nádoby. Tyto základní individuální zásady je v dalším kroku potřeba doplnit na firemní i státní úrovni. Například v Securitas máme nastavená bezpečnostní pravidla, která jsou v souladu s definicí publikovanou Centrem pro internetovou bezpečnost.

Digitální hrozby tu s námi jsou a budou, musíme se snažit nevycházet jim vstříc. Budeme-li dodržovat jednoduchá pravidla kybernetické hygieny, není třeba panikařit, říká v Securitas podcastu Connecting the dots Wim Bartsoen. Celý rozhovor s ním si můžete poslechnout zde.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.