Skip to main content

Průzkum: Jak mohou firmy ušetřit na ostraze skladů?

28.11.2022

Automatizace a vzdálená správa nekompromisně dorazily i do firemních skladů a ruku v ruce s touto modernizací společnosti hledají nové přístupy i v oblasti zabezpečení. Z nedávno zveřejněné studie Spolku Kompetentních Logistiků A Dodavatelů (SKLAD) a agentury Ipsos vyplývá, že 25 % oslovených firem plánuje v následujících 12 měsících investovat do ostrahy skladu. Zároveň ale hledají možnosti, jak na tomto zabezpečení ušetřit a co nejvíce ho zefektivnit. Vítanou cestou je náhrada strážných operátory bezpečnostních technologií.

 

Vítězí chytré kamerové systémy

Jak konkrétně chtějí firmy šetřit na zabezpečení skladů? Největší zájem mají o chytré kamerové systémy umožňující integraci s WMS (89 % dotázaných) a elektronickou kontrolu vozidel (80 % respondentů). Následuje elektronické školení návštěv (70 %), vzdálené střežení a správa areálu bez ostrahy a nahrazení strážných moderními technologiemi (shodně 63 %). Více než polovina dotazovaných firem chce také zavést Visitor Management Systém (61 %) a bezobslužnou vrátnici (59 %). Menší část firem pak zvažuje pronájem bezpečnostních technologií (48 %), nasazení chytrých boxů pro ukládání předmětů (46 %) a elektronické recepční v podobě e-kiosku, LCD screenu nebo tabletu (46 %).

 

Největší potenciál pro snížení nákladů a zvýšení efektivity ostrahy tedy vidí firmy v nasazování technologií. Ty však stále vyžadují kvalifikovanou obsluhu. Cena lidské práce stoupá rychleji než cena bezpečnostních technologií, a to platí i v roce 2022 pro oblast fyzické ostrahy. Přestože se v současné době řeší problémy se zpožděním dodávek komponentů, argumenty pro nasazení inteligentních kamer, e-recepcí, e-vrátnic a dalších automatických zabezpečovacích řešení jsou jasné – firmy mohou s jejich pomocí ušetřit náklady na ostrahu a hlavně zvýšit její efektivitu. Stačí srovnat službu strážného základního typu, který ve stanovených intervalech vykonává obchůzky, s kamerovým systémem vybaveným videoanalytikou a reproduktory.

 

Úspory mohou být mnohonásobné

Kamery nikdy nespí a vzdálený operátor takového systému, který sleduje jen hlášené poplachové stavy, může zareagovat v řádu sekund po incidentu a přímo oslovit případného narušitele. Účinnost řešení je téměř 100 %, riziko lidského selhání mnohem nižší a rovněž tak i měsíční náklady. Přes určitou fascinaci bezobslužnými systémy firmy zjišťují, že technologie se nakonec bez kvalifikovaných služeb strážných neobejdou – těch ale může být méně a podobají se spíše operátorům technologií. Tam, kde je stále potřeba fyzická ostraha nebo přítomnost vrátného či recepčního na místě, lze činnosti těchto pracovníků digitálně evidovat.

 

„V SECURITAS ČR jsme dokončili proces digitalizace na zakázkách pro naše klienty v oblasti logistiky minulý rok. Znamená to, že každý strážný má vždy mobilní zařízení se systémem, ve kterém eviduje své úkony. Pro provozovatele skladu to znamená okamžitý přístup ke všem datům, lepší plánování, konec papírování a ve finále značnou úsporu,“ konstatuje Michal Kubín, obchodní ředitel SECURITAS ČR. Z našeho interního šetření vyplývá, že náhradou fyzické ostrahy bezpečnostními technologiemi mohou firmy snížit každodenní náklady na zabezpečení objektů mnohonásobně, a to zvláště v době stoupajících cen energií.

 

Celou studii Trendy v české logistice 2022 můžete zdarma stáhnout na webových stránkách spolku SKLAD.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.