Skip to main content

Termokamery a GDPR: Na co si dát pozor

GDPR platí také pro využívání termokamer. Securitas přehledně shrnuje, na co byste si měli dát pozor.

13. 1. 2021

V době epidemie onemocnění Covid-19 prokazují termální kamery svoji nepostradatelnou roli. Zvýšenou teplotu – jeden z typických příznaků nákazy koronavirem – dokážou termokamery odhalit rychle, přesně, a bez fyzického kontaktu s potenciálně nakaženým. Jejich hromadné využívání v poslední době však musí provázet i otázka: Jak při nasazení termokamer vyhovět GDPR?

O tom, jak se GDPR dotýká kamerových systémů, jsme už psali v tomto článku. Jak se situace mění v případě nasazení termokamer? V prvé řadě je nutné rozlišit dvě situace, v nichž se může společnost nacházet: situaci protiepidemiologických opatření a situaci běžnou (např. v době, kdy se nový typ koronaviru nešíří mezi lidmi).

Termokamery v době epidemie

V průběhu května 2020 vydal Úřad pro ochranu osobních údajů upřesňující stanovisko k měření teploty a následnému zpracování osobních údajů. Ve stanovisku Úřad pro ochranu osobních údajů připustil, že v době epidemiologické situace je využití termálních kamer legitimní a jedná se o legální použití technologie.

Zaměstnavatel je totiž povinen vytvářet zdraví neohrožující prostředí pro práci a také předcházet rizikům. Zároveň by však měl vždy průběžně posuzovat nezbytnost měření teploty, potažmo i samotné zpracování osobních údajů. To se týká např. jejich ukládání (byť v minimálním rozsahu) z pozice správce osobních údajů. Posoudit legitimitu shromažďování osobních dat je nutné z hlediska charakteru a důležitosti pracoviště nebo činnosti, a také počtu a koncentrace zaměstnanců a dalších osob, které se na pracovišti nebo v objektu vyskytují.

Úřad pro ochranu osobních údajů ve svém stanovisku dále poněkud neurčitě uvádí, že po návratu k normálnímu stavu zaměstnavatel nebude mít legitimní zájem na dalším zpracovávání osobních údajů tímto způsobem. Bohužel však není zcela zřejmé, co se tímto normálním stavem rozumí, jelikož lze předpokládat, že konkrétně koronavirus ze společnosti jen tak nezmizí – což dokazuje i současná vlna epidemie.

Termální kamery v běžném režimu

Bude možné pokračovat v měření teploty termálními kamerami i po skončení epidemiologické situace? Ano. Z dostupných informací lze považovat provoz měřící technologie i po uplynutí epidemiologické situace za legitimní a legální. V takovém případě ale musí být provozovatel systému schopen odůvodnit potřebnost termokamer, a to s ohledem na důležitost pracoviště, činnosti nebo koncentraci osob. Ukončení epidemiologické situace navíc znamená, že pominuly důvody ke sběru a zpracování osobních údajů (nemá-li provozovatel systému obhajitelné důvody k jejich dalšímu shromažďování).

Pracovní postupy a samotnou měřící technologii by pak měl provozovatel systému nastavit dle níže uvedených zásad:

  • Existují jasné pokyny, jakým způsobem budou měření probíhat a kdo má oprávnění měření provádět.
  • Při provozu technologie se nevytvářejí žádné automatizované či manuální záznamy.
  • V případě detekce nežádoucí teploty není osoba blíže identifikovaná.
  • Existují dané postupy, jak se bude s osobou se zvýšenou teplotou nakládat (např. nevpuštění do objektu a doporučení navštívit lékaře, práce z domova apod.).

Při měření teploty by nemělo docházet k zásahům do osobnostních práv osob vstupujících do objektu. V případě nutnosti by pak měl být takový zásah náležitě zdůvodněn. Samozřejmostí je, aby opatření nebyla v rozporu se zákoníkem práce.

Termokamery mají i další využití

Nenechte se mýlit, termokamery nejsou užitečné pouze v době koronavirové. Využívat je lze pro kontrolu osob na všemožné patogeny, které jsou provázeny vyšší tělesnou teplotou – sezónní chřipkou počínaje. Je proto pravděpodobné, že jejich nasazení bude v dohledné době čím dál rozšířenější.

V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že termokamery jsou zpravidla součástí kamerového systému – zvláště pak bispektrální kamery, jež umožňují přímou identifikaci osob. Mimo výše uvedená pravidla je proto nutné myslet také na obecné zásady provozu kamerového systému.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

GDPR: Na co si dát pozor, když máte kamerový systém?

Jak správně vybrat kamerový systém?

S čím Vám můžeme pomoci?

Napište nám zprávu prostřednictvím kontaktního formuláře.

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.