Skip to main content

Chcete do domu bezpečnostní kamery?

6 důvodů, proč s tím oslovit experty

14. 7. 2023

Pokud uvažujete o lepším zabezpečení domu nebo rekreačního objektu, nějaký druh bezpečnostní kamery bude patrně tím prvním, co vás napadne. Kdy a z jakých důvodů ale může být výhodné oslovit při instalaci těchto kamer bezpečnostní agenturu?

Bezpečnostní kamery se čím dál víc používají i v domácnostech, rodinných domech a na chalupách a často doplňují, nebo přímo nahrazují jiné druhy elektronických zabezpečovacích systémů – a není divu. Zařízení se dají snadno objednat na e-shopu, jsou cenově dostupná, snadno se instalují a díky všudypřítomnému internetu si je můžete snadno zkontrolovat i na dovolené u moře. Pomoc odborníka však i zde má svůj význam. Proč? Tady je několik důvodů.

1. Kamery nemusíte kupovat

Zatímco většina lidí uvažuje o tom, že si kamery domů prostě koupí, trendem při ostraze komerčních a průmyslových objektů začíná být video poskytované jako služba, a stejný princip lze zvolit i při ochraně soukromých domů. Znamená to, že si můžete kamery spolu s nepřetržitou službou operátora pouze pronajmout a samotný výběr zařízení, instalaci ani servis nemusíte řešit, protože je v ceně. Měsíční paušál, který zaplatíte, se pak odvíjí od délky pronájmu a počtu kamer. Jakmile pro vás služba přestane být aktuální, pracovník agentury kamery zase odinstaluje.

2. Odborná instalace

Ačkoli umístění kamery může vypadat jako banální úkol, je zde několik nástrah. Problémy bývají se zajištěním spolehlivého napájení a datové konektivity, zkušený odborník vám při návštěvě také poradí, kde přesně jsou skutečná slepá místa, která potřebujete kamerou pokrýt. A to ani nemluvíme o nastavení automatické detekce nebo nočního záběru (Ano, většina zlodějů pracuje v noci). Pokud se díky kameře nepodaří dopadnout pachatele přímo při činu, chcete přece alespoň kvalitní záznam s rozlišitelnými detaily, který bude použitelný při policejním vyšetřování.

3. Odpovídající reakce je zajištěná

Představte si, že se potápíte v moři v nějaké exotické destinaci a v hotelovém pokoji vám na mobilu přistane zpráva z domácí kamerky. Zachyceného zloděje si prohlédnete patrně už jen v záznamu. Ještě častěji ovšem může jít o planý poplach, který vám „pouze“ zkazí dovolenou. Pokud ale využijete služeb profesionálního dispečinku, okamžitá reakce je zajištěná – operátor bezpečnostní agentury sám vizuálně prověří situaci, může vyslat na místo výjezdovou jednotku, nebo v případě skutečného poplachu okamžitě aktivuje policii, takže se incident může vyřešit hned.

4. Nikdo se nedívá – dokud to není zapotřebí

Pokud si necháte střežit zahradu nebo francouzské okno s pomocí bezpečnostní kamery, musíte se obávat narušení soukromí? Nemusíte – kamery už totiž dávno nefungují tak, že se na ně někdo dívá. Precizně nastavená videodetekce funguje tím způsobem, že se kamera operátorovi zobrazí pouze při poplachovém stavu, například tehdy, když se někdo pokouší přelézt přes plot. Třeba dispečink Securitas Operation Center v Praze navíc při videodetekci používá umělou inteligenci, která značně snižuje počet falešných poplachů – alarm tak způsobí skutečně jen lidský narušitel, nikoli kočka na plotě nebo větev stromu ve větru.

5. Kyberbezpečnost

Kybernetické útoky jsou v posledních letech čím dál častější a týkají se i domácích zařízení připojených k síti. Ať už jde o zadní vrátka umožňující špehování nebo sbírání vašich osobních dat, nebo o tzv. botnetové útoky, kdy se nezabezpečená zařízení stanou nástrojem k útoku na jiné cíle, nechcete dát hackerům šanci. Video zajištěné jako služba bezpečnostní agentury naproti tomu podléhá přísným standardům, počínaje výběrem důvěryhodného zařízení, nastavením kybernetické ochrany a konče bezpečným zpracováním dat.

6. Službu můžete mít v mobilu

Pokud vám na domácích kamerách vyhovuje snadné ovládání přes mobilní aplikaci, nemusíte se této výhody vzdávat. Jediný rozdíl je, že neovládáte pouhé kamery, ale celou službu. Jednoduše tak můžete nastavit plán zastřežení a odstřežení – například kamery zapnete jen na noc, nebo v případě své nepřítomnosti na celý den. Služba agentury se potom vámi nastavenému plánu přizpůsobí.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Jakou životnost mají bytové alarmy?

Moderní chytré kamery – jak funguje analýza s pomocí AI

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.