Skip to main content

Jak fungují mobilní patroly v Praze a Brně?

15. 8. 2022

Práce bezpečnostní agentury není jenom o neustálé fyzické ostraze objektů nebo vzdáleném monitoringu prostřednictvím dohledových center. V případě poplachu nebo neočekávané situace je důležité, aby na místo co nejdříve dorazili bezpečnostní pracovníci a osobně zkontrolovali skutečný stav věcí. Nejen k tomu slouží mobilní patroly, které společnost SECURITAS ČR provozuje v Praze a Brně.

K čemu slouží mobilní patrola?

Pokud máte objekt zajištěný bezpečnostním řešením napojeným na dohledové centrum, jako je naše „Securitas Operation Center“, je důležité, aby při jakémkoli poplachu bylo možné ihned zkontrolovat, zda jde o planý, nebo skutečný poplach. K tomu slouží motorizované mobilní patroly, ale také pěší patroly. Jejich úkolem je ale také „patrolace“ (fyzická kontrola chráněného objektu v čase určeném klientem), kódování a odkódování, klíčová služba nebo doprovod osob, například při přenášení tržeb do banky. Mobilní patroly ale mohou provádět kontroly zaměstnanců na pracovní neschopnosti, sledování, prevenci, nebo kontroly na přítomnost alkoholu a drog u zaměstnanců.

Kolik patrol je k dispozici?

V Praze máme celkem šest vozidel pro službu mobilních patrol, ale několik z nich je vázáno na jednoho zákazníka nebo mají nastavený specifický čas služby. Mobilní patroly v Praze zajišťuje celkem 27 bezpečnostních pracovníků, v Brně jsou k dispozici dva. Vedle mobilních patrol fungují ještě pěší patroly, které se pohybují v konkrétních lokacích a mají velmi rychlou reakční dobu: na místo dorazí do 90 vteřin.

Proč se vyplatí využívat mobilní patrolu?

Rozhodně je to levnější, než když si najmete stálou ostrahu objektu. Ušetříte až 60 procent nákladů, přičemž se můžete spolehnout na to, že mobilní patrola funguje v režimu 24/7, tedy že vyrazí na místo, kdykoli to bude potřeba. Klient si může domluvit i nasazení speciálně vyškolených pracovníků, kteří ovládají sebeobranu, první pomoc, umí řešit konfliktní situace, apod. Celkově jde o kvalitnější službu, než kdybyste se spoléhali jen na bezpečnostní alarm a kamery.

Existuje nějaké omezení na lokality, kde mobilní patrola zasahuje?

Pokud se jedná o Prahu, žádné takové omezení neexistuje. SECURITAS umí kombinovat vozidla a posádky si navzájem pomáhají. Hlídka tedy zná povinnosti dalších vozidel, což umožňuje kombinovat vozidla, provádět včasné zásahy a dodržovat stanovené časy u patrolací, například při uvíznutí auta u jiné zakázky, při poplachu nebo dopravní zácpě. Umožňuje to vysoce stabilní tým bezpečnostních pracovníků, kterým SECURITAS ČR disponuje.

Lze využít mobilní patroly mimo Prahu a Brno?

Záleží na zájmu zákazníků. Momentálně lze tuto službu objednat v Praze a Brně, rozjezd v jiných městech by byl vázaný na velkou zakázkou s odpovídajícím obratem, která by umožnila službu nabídnout i dalším zájemcům.

Co musí splňovat pracovník mobilní patroly?

Jde o vysoce specializovanou činnost, u které je nutná spolehlivost, samostatnost a umění rychlého a správného rozhodování. Jako u ostatních bezpečnostních pracovníků požadujeme u mobilních patrol fyzickou, a především psychickou odolnost, protože bezpečnostní pracovníci se mohou dostat do řady vypjatých situací. Veškeré činnosti těchto pracovníků probíhají na základě tzv. úkolového listu a jsou elektronicky zaznamenány a reportovány prostřednictvím systému Securitas Vision.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Co se skrývá za RVS? Zajímavosti ze života operátora SOC, 1.

Co se skrývá za RVS? Zajímavosti ze života operátora SOC, 2.

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.