Skip to main content

Na co si dát pozor při výběru alarmu do bytu?

22. 8. 2022

Na trhu je spousta zabezpečovacích zařízení pro domácnosti a výběr toho správného je poměrně složitý. Rozhodně neplatí rovnítko mezi tím, že nejdražší řešení je zároveň to nejlepší. Při výběru správného alarmu byste měli myslet i na efektivitu jeho provozu.

Je rozdíl mezi zabezpečením běžné domácnosti a komerčního objektu. Firemní rozpočet si rozhodně může dovolit více, navíc škody napáchané při vloupání do firemního skladu nebo kanceláří se mohou vyšplhat mnohem výš než u běžného bytu. Zásadní je jednoduchost ovládání alarmu a možnost rychlého zásahu v případě, že se spustí (buď při reálné hrozně, nebo omylem). Asi nejpopulárnějším domácím řešením jsou v současné době chytré detektory, které fungují na principu Internetu věcí (IoT).

Chytré detektory a aplikace v mobilu

„Tyto detektory mohou sledovat pohyb, otevření dveří/oken, případně i jiné stavy (požár, zaplavení, apod.). Komunikují v radiové síti a pokryto je zhruba 90 procent území České republiky,“ říká Jiří Volek, Technology Development Manager ve společnosti SECURITAS ČR. Do mobilního telefonu si pak uživatel nahraje aplikaci, přes kterou je možné sledovat stav těchto detektorů. Pokud v bytě dojde k pohybu nebo poplachu v době, kdy jsou detektory nastaveny do režimu střežení, samy prostřednictvím aplikace upozorní majitele, že se něco v bytě děje.

Instalaci zvládne i technicky zručný amatér

U těchto jednodušších chytrých detektorů dokonce nemusí při instalaci asistovat odborná firma, zručnější a technicky vybavený člověk to zvládne sám. Existuje ale jedna velká nevýhoda: tyto detektory nelze napojit na Pult centrální ochrany (PCO), jako je Securitas Operation Center, a svěřit tak monitoring bytu a reakci na poplachy bezpečnostní agentuře. To znamená, že jakýkoli poplach, který může způsobit třeba domácí mazlíček nebo spadlý květináč, musí na dálku vyřešit majitel bytu, což je třeba v době, kdy se nachází na dovolené u moře, poněkud komplikované.

Monitoring domácnosti zůstává na vás

Samozřejmě je možné prostřednictvím aplikace detektory na dálku odpojit nebo upravit jejich režim, ale jste to vy, kdo musí být ve střehu a sledovat aplikaci, zda se u vás v bytě neděje něco nekalého, a mít při ruce někoho, kdo by případně do domácnosti zašel, pokud by byl poplach reálný. Což je poněkud nepraktické, když jste skutečně na dovolené chcete odpočívat, ne se stát otrokem vlastní bezpečnostní aplikace.

Profesionální řešení využívá SOS

Pokud můžete a chcete do zabezpečení bytu či domu investovat více a svěřit kontrolu profesionálům, vyplatí se investovat do samostatného poplachového zabezpečovacího a tísňového systému, tzv. PZTS. Ten disponuje ústřednou, která se dá naprogramovat a zajišťuje veškeré procesy automaticky podle požadavku majitele. Na rozdíl od chytrých detektorů na bázi IoT se dá přímo napojit na Pult centrální ochrany )Securitas Operation Center (SOC) a svěřit dohled nad domácností bezpečnostní agentuře.

Kombinace s bezpečnostními kamerami

Výhodným doplňkem zabezpečení bytu či domu jsou bezpečnostní kamery, které ušetří majiteli nebo bezpečnostní agentuře čas a peníze spojené s výjezdem na místo, protože se díky nim dá ověřit, zda poplach vyvolaný zabezpečovacím zařízením je skutečný nebo planý. Výstupy z kamer lze opět prostřednictvím aplikace sledovat na chytrých zařízeních majitele domácnosti, nebo je napojit na Pult centrální ochrany. Řada kamer je dnes vybavena umělou inteligencí, takže například vědí, jaký je v domácnosti běžný provoz a upozorní na různé odchylky.

Zapojte umělou inteligenci

Umělá inteligence a digitalizace jsou hlavními trendy současnosti v zabezpečení domácností i dalších objektů. „Asi největší posun je v kamerových systémech, kdy se kamera stává důležitým bezpečnostním prvkem, který umožňuje sledovat v obraze nejen pohyb, ale spousty dalších procesů. Digitalizace zase umožňuje zrychlovat veškeré vyhodnocovací procesy v systémech, které se stávají velmi výkonnými co do vyhodnocení dané situace. Zvyšuje se i využívání cloudových služeb, které nahrazují uživateli nákladný hardware a software,“ konstatuje Jiří Volek.

A co zahradní domek nebo garáž?

Při hledání vhodného zabezpečení dalších objektů v rámci pozemku je třeba posuzovat konkrétní situaci individuálně. Pokud potřebujete zabezpečit zahradu s altánem, zahradním domkem nebo garáží, vyplatí se vám použít kombinaci různých systémů, tedy zabezpečení, kamer či dalších systémů. Opět ale záleží na tom, jaký rozpočet si můžete dovolit. Například u chalup a chat, které nenavštěvujete tak často, je dobré kombinovat zabezpečovací systém s kamerovým systémem. Při poplachu na zabezpečovacím systému je pak možné jednoduše ověřit na kameře, zda jde o skutečnou hrozbu nebo planý poplach a ušetřit si tak potenciálně zbytečnou cestu.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Jak správně vybrat kamerový systém?

Zabezpečovačka neboli PZTS: Co to je a k čemu slouží?

 

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.