Skip to main content

5 největších mýtů o práci fyzické ostrahy

14.7.2021

To může dělat každý. Není třeba kvalifikace. Nudná práce. To jsou jen příklady předsudků vůči práci bezpečnostních pracovníků, s nimiž se setkáváme dnes a denně. Věděli jste ale, že v mnoha evropských zemích je práce ostrahy hodnocena prestižně a často zastupuje roli policie? V dnešním článku si proto na ty nejběžnější mýty posvítíme zblízka. Většina z nich je totiž na hony vzdálena realitě.

1. Fyzickou ostrahu může dělat každý i bez kvalifikace

Obecně platí, že na pozice bezpečnostních pracovníků a pracovnic požadujeme v souladu s příslušnou legislativou profesní kvalifikaci „Strážný 68-008-E“ a zdravotní způsobilost, kterou posuzuje na vstupní prohlídce pracovní lékař. Vítanou kvalifikací je SOU, nicméně to není podmínkou. Mnohem důležitější je chuť dál se vzdělávat v oblasti bezpečnosti a nových technologií, což je obor, který se dynamicky vyvíjí.

Požadavky na zaměstnance se liší podle typu zakázky – naši zákazníci mají různé potřeby, na jejichž základě se vybírají vhodní pracovníci. Mezi nejčastější proměnné patří fyzická náročnost obchůzek, jejich lokalita, délka a terén. Lišit se také může režim objektu (střídání směn), požadavky na znalost cizího jazyka a v poslední době velmi aktuální využití moderních bezpečnostních technologií, které musí pracovník ostrahy umět ovládat. V průběhu prvních měsíců je samozřejmě nový kolega na „svém“ objektu patřičně zaškolen a má možnost dalšího profesního rozvoje v souladu s interním vzdělávacím systémem. Rozhodně se však nedá říct, že „sekuriťáka může dělat každý“.

2. Práce fyzické ostrahy je snadná

S tím souvisí i další častý mýtus, a to že práce fyzické ostrahy je jednoduchá. Opak je pravdou, povolání bezpečnostního pracovníka může přinášet mnoho náročných situacích, a to po fyzické i psychické stránce. Ostraha se nachází doslova v první linii – k mnoha krizovým situacím se dostává jako první, mnohdy čelí agresi nebo dokonce fyzickému napadení. Práce tak vyžaduje fyzickou zdatnost, psychickou odolnost a také komunikační dovednosti.

V Securitas k tomuto účelu slouží propracovaný vzdělávací systém. Náš interní lektor učí pracovníky ostrahy, jak zvládat krizové situace, jak si poradit s krizovou komunikací, aktivním útočníkem nebo napadením měkkých cílů. Součástí profesního rozvoje jsou také kurzy fyzické průpravy, např. obrana tonfou (speciální obušek). V současné době se věnujeme cílenému vzdělávání liniových manažerů, které má vést ke zlepšení komunikace se zaměstnanci. Vzdělávání se zabývá především oblastí soft skills a zahrnuje např. stress management, vedení lidí a podporu motivace zaměstnanců.  

3. Práce fyzické ostrahy je nudná

Vzhledem k tomu, že úkolem pracovníků ostrahy je zajišťovat bezpečnost objektů a provozoven, většina nenadálých událostí spadá do jejich kompetence. Ať už se jedná o změny, které mají dlouhodobý charakter (v posledním roce je typickým příkladem pandemie covidu-19, která přinesla mnoha „bezpečákům“ zcela nové a společensky důležité výzvy: mají na starosti dodržování rozestupů, kontrolu nošení roušek nebo měření teploty), či jde o jednorázové incidenty.

Profesní život pracovníka ostrahy zkrátka bývá bohatý na veselé, neobvyklé i dramatické historky. V kronikách Securitas jich máme bezpočet. Od vážných (zaměstnanci už mnoha lidem zachránili život svou rychlou reakcí a poskytnutím první pomoci, jindy zadrželi celostátně hledaného pachatele), přes veselé až po kuriózní (jistý objekt pravidelně navštěvuje daněk, který si chodí pro pohlazení a něco k snědku). Nuda při službě nehrozí.

4. Fyzická ostraha nemá žádné pravomoci

Pracovníci fyzické ostrahy se samozřejmě musí pohybovat v mezích zákona. Každý oprávněný zásah musí být přiměřený vzhledem k jednání, jehož se pachatel dopustil. Určité okolnosti (v případě pracovníků ostrahy je to nejčastěji krajní nouze a nutná obrana) zároveň tzv. vylučují protiprávnost – to znamená, že čin není za konkrétních podmínek trestný.

Představa, že „sekuriťák“ slouží jenom jako odstrašující figurína, je tak zcela mylná. Na určitých zakázkách ostraha pravidelně spolupracuje s policií ČR – nejčastěji při předání dopadeného pachatele trestné činnosti. Zkrátka a dobře, bezpečnostní pracovníci jsou velmi platní v nejen prevenci kriminality, ale i v jejím aktivním potírání.

5. Práce ostrahy nemá perspektivu, jednou ji zcela nahradí technologie

Práce fyzické ostrahy se mění a vyvíjí. To ale rozhodně neznamená, že se ubírá směrem k zániku. Naopak. I sebelepší chytrá kamera nebo senzor totiž potřebují člověka, který jim řekne, co dělat, a bude na jejich následná upozornění reagovat. Zatímco dříve se museli bezpečnostní pracovníci spokojit s pravidelnými pochůzkami, při nichž byli jejich největšími pomocníky vlastní zrak a sluch, dnes mají k dispozici široké spektrum technologických nástrojů.

Jinými slovy, práce „sekuriťáka“ je díky moderním technologiím čím dál rozmanitější a kvalifikovanější. Zírání do tmy mají totiž na starosti technologie a lidský potenciál se může přesunout k zajímavější činnosti. V Securitas jsme si dali cíl, aby postupem času většina našich zaměstnanců pracovala právě v takových specializovaných pozicích. Nahrazení lidské síly technologiemi tak rozhodně nehrozí. Zkušení pracovníci jsou pořád největší přidanou hodnotou dobré bezpečnostní agentury.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Když "dělám to pro lidi" není jen fráze

Securitas Fire Truck: Školení požární ochrany a teambuilding

 

 

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.