Skip to main content

Jak správně vybrat kamerový systém?

19. 10. 2020

Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody moderních IP kamerových systémů? A má ještě v roce 2020 smysl uvažovat o analogovém systému? V tomto článku si představíme hlavní rozdíly mezi IP systémy a jejich předchůdcem – „analogem“.

Analogový systém má svá pozitiva…

V principu existují dva typy kamerových systémů. K nejjednoduššímu použití je možné uvažovat o klasickém, tedy analogovém kamerovém systému. U analogových kamer se signál z kamery přenáší v analogové formě. Kamera je v tomto případě konvertor obrazových dat.

Jejich největší výhodou jsou nižší pořizovací náklady, dalšími výhodami jsou lepší obraz ve špatných světelných podmínkách, nižší nároky na ukládání zaznamenaných dat a jednodušší nastavení. Prakticky vyloučena je také nekompatibilita mezi záznamovými zařízeními a kamerou. Tyto výhody však nejsou rozhodující: například zmíněná citlivost se dá u IP kamery jednoduše vyřešit přísvitem.

…ale také omezení

Bohužel levnější řešení v podobě analogového systému znamená také jistá významná omezení. Tím hlavním je podstatně horší kvalita obrazu. Analogové kamery totiž mají omezené rozlišení (pouze 0,4 MPix). To například znemožňuje identifikaci osob ze záznamu a zkoumání detailů.

Další nevýhodou je rozsáhlá kabeláž: od záznamového zařízení musí ke každé kameře vést koaxiální kabel. Každá kamera také vyžaduje samostatný kabel pro napájení a v případě otočných kamer také kabel sběrnice k jejich ovládání. A to ještě není všechno. Koaxiální kabel, který analogové kamery potřebují, může mít jen omezenou délku; zhruba nad 100 metrů může u obrazu docházet ke zkreslení, nebo rušení.

Standardním řešením jsou IP kamery

Naprostá většina nových kamerových systémů je stavěna na takzvaných IP kamerách. Jde o kamery, které vytvářejí digitalizovaný videosignál, který se přenáší po počítačových sítích. Ty mají oproti analogovým kamerám zásadní přednosti. Především je to možnost přenosu větších datových toků, a tudíž větší rozlišení obrazu kamer. Komunikace mezi nahrávacím zařízením a kamerami je obousměrná, což umožňuje ovládání kamer a provádění videoanalýzy v obrazu.

Kamerový systém postavený na IP technologii se jednodušeji rozšiřuje i ovládá. Co se týká ovládání, důležitá je možnost vzdáleného přístupu k obrazu a k nastavení kamer přes počítačovou síť. Jednou z nejdůležitějších výhod IP kamer je pak možnost videoanalytiky, která se odehrává přímo v kameře, nebo v záznamovém zařízení. Zvyšující se výkon kamerových procesorů umožňuje kamerám provádět čím dál pokročilejší analýzy, a to bez potřeby serveru.

V podstatě jedinou nevýhodou IP kamer tak zůstává jejich cena. Drobným omezením může být vzájemná kompatibilita mezi záznamovými zařízeními a IP kamerou, kdy je vhodné volit řešení od jednoho výrobce. IP kamerové systémy s sebou obvykle nesou také vyšší pořizovací náklady. Je však dobré uvědomit si, že např. jediná 2MPx IP kamera umožňuje získat obraz ve stejné kvalitě jako 5 kamer analogových.

Starý systém se dá využít

Pokud váš stávající kamerový systém nesplňuje požadované nároky, není nutné ho nahrazovat moderním IP systémem od A do Z. Zvažte vylepšení stávajících systémů. Při rekonstrukci lze ponechat některé analogové kamery, pokud vyhovuje jejich rozlišení a další parametry. V místech, kde se požaduje kvalitnější obraz nebo analytické funkce, pak můžete analogové kamery nahradit kvalitními IP kamerami – se všemi výhodami, které přinášejí.

Analogové nebo IP kamerové systémy?

Rozhodování, zda investovat do klasického kamerového analogového systému nebo do moderního IP systému je ve většině případů snadné.

Zjednodušeně se dá říct, že analogové kamery mají smysl ve dvou případech: pokud již máte analogový systém nainstalovaný, nebo pokud čelíte drastickým rozpočtovým omezením. V obou případech je třeba počítat s nízkou kvalitou obrazu kamer a záznamu.

Kde je potřeba vysoké rozlišení detailů (například pro rozpoznávání obličejů, zobrazení detailů v obrazu apod.), tam by analogový systém vyžadoval použití kamery se speciálním objektivem, nebo detailním záběrem. Tím se však cenová výhoda analogových systémů ztrácí.

V případě, že má obrazový záznam sloužit i k jiným účelům než zobrazení na monitoru a archivaci, je IP kamerový systém jasnou volbou. Platí to zejména tam, kde je potřeba využít široké možnosti analytických funkcí IP kamer nebo zobrazení detailů ve snímané scéně.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

GDPR: Na co si dát pozor, když máte kamerový systém?

Zabezpečovačka neboli PZTS: Co to je a k čemu slouží?

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.