Skip to main content

VIP ochrana osob: co to znamená?

25. 06. 2022

Když se řekne „soukromá ochranka“ nebo bodyguard, většina lidí si představí něco na způsob filmu Osobní strážce s Whitney Houston a Kevinem Costnerem nebo ochranku amerického prezidenta. Jak ale funguje ochrana VIP osobností v praxi v komerční sféře?

Ať už pracovníci bezpečnostní agentury chrání prezidenta, známého herce, podnikatele nebo sportovce, vždy se řídí souborem striktních pravidel. Ještě než dojde na osobní ochranu, projde si bezpečnostní agentura s klientem důvody, proč si chce osobní ochranu najmout, jaké riziko mu hrozí a případně od koho. Ochranka musí dopředu znát denní režim chráněné osoby, tedy od toho, kdy ráno vstává, v kolik hodin, jak a kudy se přesouvá do zaměstnání a zda pravidelně navštěvuje nějaká místa, až do návratu domů. Důležitá je také informace o zdravotním stavu hlídané osoby.

Bezpečnostní agentura by dopředu měla znát také pracovní zařazení chráněné osoby ve firmě nebo organizaci a vztahy s jejími kolegy. Po získání těchto základních informací si bezpečnostní pracovníci vytvoří profil hlídané osoby, vypracují analýzu rizik a na základě těchto dokumentů vzniká koncept ochrany, který poté konzultuje agentura s klientem. Důležité je také stanovit, jaký typ osobní ochrany bude nejlepší. Ne vždy je dobré, aby okolí vědělo, že daná osoba je pod neustálou ochranou. Osobní ochranka také může, ale nemusí být ozbrojená. Vše záleží na přání klienta a doporučení bezpečnostní agentury.

Bodyguardi mohou pracovat viditelně nebo skrytě

Běžná osobní ochrana znamená, že osobní strážce je viditelný a pro okolí je zjevné, že daná osobnost požívá speciální ochrany. Funguje to i jako prevence proti případnému útoku nebo obtěžování: pokud okolí vidí, že známý člověk má s sebou ochranku, dopředu si rozmyslí podnikat jakékoli kroky k narušení její osobní zóny. U běžné osobní ochrany může bodyguard vystupovat i jako osobní řidič a může být oblečen v civilu, ve společenských šatech nebo i v uniformě.

Oproti tomu skrytá ochrana si obvykle vyžaduje součinnost několika bodyguardů, kteří pracují skrytě. Nepohybují se v těsné blízkosti chráněné osoby a jsou oblečeni v civilu. Jsou sice navenek skryti, ale hlídanou osobu mají neustále pod dohledem a mohou okamžitě zakročit. Tým bodyguardů se využívá i při tzv. demonstrativní ochraně, kdy je naopak třeba početností ochranky a jejím nasazením dát najevo, že klient je chráněnou osobou. Ochranka viditelně kontroluje okolí i osoby, s nimiž může klient přijít do kontaktu, ale také prostory, kde se bude pohybovat a předměty, které se tam nachází.

Práce osobního bodyguarda patří k nejvyšší metě v rámci bezpečnostních agentur. Na osobní strážce klade velké nároky. Musí být velmi dobře psychicky odolný, časově flexibilní, ve vynikajícím fyzickém stavu, musí umět takticky a strategicky uvažovat, skvěle nakládat se zbraní a být vynikající řidič. Výcvik takového profesionála trvá léta, a proto jeho nasazení nepatří k nejlevnějším. Zato si klient může být jist, že jeho bezpečí má na starosti opravdový odborník.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Expert radí: 5 mýtů, jak (ne)poznáte tel. odposlech

Jak ochránit auta na parkovišti?

 

 

 

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.