Skip to main content

2024: Revoluce v technologiích fyzické bezpečnosti

Daniel Turnovský (CTO SECURITAS ČR): 2024 bude v Česku rokem několika revolucí v technologiích fyzické bezpečnosti

Publikováno
19 ledna 2024 11:59

Tisková zpráva ze dne 19. 1. 2024

Technický ředitel největší bezpečnostní agentury v Česku Daniel Turnovský si myslí, že spíš než evoluce nás letos v zabezpečovacích technologiích čeká revoluce – s výjimkou jedné legislativní anomálie, která bezpečnostní sektor v Česku brzdí už desítky let. Společnost SECURITAS ČR uvedla seznam letos očekávaných technologických změn na svém blogu.

„Občas se vyskytnou roky, kdy jsou změny výraznější, nebo přímo revoluční. Myslím, že rok 2024 bude pro Českou republiku jedním z těch výrazných, a to hlavně kvůli průlomu umělé inteligence,“ píše Daniel Turnovský, CTO společnosti SECURITAS ČR. Na seznam letošních bezpečnostních revolucí ve svém článku zařadil následující fenomény.

  1. Inovace v zabezpečení měkkých cílů

Po tragických událostech koncem roku 2023 se letos opět zvýší důraz na ochranu škol, veřejných míst a vůbec tzv. měkkých cílů. Kromě provozních opatření to povede i ke změnám ve využívání technologií. „Zvýšenou poptávku očekávám například u zvukových detektorů křiku a střelby, což jsou zcela nová zařízení na trhu, která fungují na bázi AI. Vzhledem k trvalému zlevňování a zpřesňování AI videoanalýzy se možná už reálně nasadí systémy, které automaticky detekují zbraně v záběru kamer,“ uvádí Turnovský. Snahy budou směřovat k takovým integracím technologií, které pomůžou předcházet incidentům nebo na ně reagovat v reálném čase.

  1. Boom automatických prodejen díky AI

Rok 2024 přinese podle Daniela Turnovského v Česku revoluci v oblasti automatických prodejen, které lze provozovat a střežit s pomocí AI kamerových systémů. Například společnost COOP plánuje, že otevře několik desítek těchto prodejen, a další řetězce budou následovat. Díky cenově dostupnému softwaru schopnému monitorovat chování zákazníků lze tyto AI prodejny provozovat i v malých obcích s rozumnými náklady.

  1. Nástroje proti deepfake a impersonaci

Rozvoj umělé inteligence umožňuje vytváření realistických deepfakes. Tuto technologii lze snadno zneužít k impersonaci a vytváření falešných videí nebo hlasových zpráv. „V Česku se už minulý rok objevily případy pokročilé manipulace s videem z kamerových systémů s cílem vytvořit před soudem alternativní verzi reality,“ říká Turnovský. V reakci na to bude nutné zaměřit se na ochranu před těmito riziky už při návrzích řešení, a to nejen v kybernetické bezpečnosti, ale i v bezpečnosti fyzické.

  1. Implementace NIS2 a vliv na dodavatelské řetězce

Rok 2024 přinese implementaci evropské kyberbezpečnostní normy NIS2 do českého právního prostředí. Tisíce českých podniků budou muset provést velké změny v souladu s novým zákonem, který klade zvýšené požadavky na zabezpečení sítí a informačních systémů ve všech článcích dodavatelského řetězce. Zvláště podniky kritické infrastruktury tak budou muset lépe prověřovat své dodavatele technologií, včetně těch bezpečnostních, a možná je i změnit,“ uvádí Turnovský.

  1. Nedostatek personálu a lepší řízení HR

Růst mzdových nákladů v roce 2024 a nedostatek kvalifikovaného personálu v bezpečnostním sektoru povede k většímu nasazování pokročilých technologií, jako jsou vzdálený monitoring a videoanalýza. Bezpečnostní agentury navíc budou muset strategičtěji řídit lidské zdroje, zlepšovat digitální dovednosti zaměstnanců a nabízet flexibilní pracovní podmínky.

  1. Důkladnější sbírání dat a využití výsledků

Technologické společnosti v Česku budou letos ještě intenzivněji shromažďovat data, a to se projeví i v bezpečnostním sektoru. Například globální reportingová platforma společnosti SECURITAS ČR umožní strážným digitálně zaznamenávat úkoly a incidenty, což pomůže v optimalizaci kapacit a zpřesnění dohledu nad oblastmi s vyšším počtem incidentů.

  1. Beze změny: 30 let výročí neexistujícího zákona

Po 30 letech od prvního návrhu zákona o bezpečnostních službách se zdá, že jeho schválení není ani letos pravděpodobné. Tento zákon by přitom mohl pomoct při bezpečném rozvoji autonomních technologií, jako jsou například strážní drony a roboti. I přes technologický pokrok tak podle Turnovského „nadále platí, že práce strážného v Česku nemá takový společenský kredit, jaký by si zasloužila – a jaký vidíme třeba ve skandinávských zemích“.

Článek v plném znění najdete na blogu SECURITAS ČR.

Máte dotazy nebo zájem o bezpečnostní služby? Napište nám nebo volejte na 724 681 697.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.