Skip to main content

Jak střežit průmyslový areál bez fyzické ostrahy?

29. 10. 2020

Opuštěné objekty, staveniště, ale i průmyslové areály můžou využít k ostraze nové inteligentní technologie založené na vzdáleném dohledu. Na rozdíl od fyzické ostrahy vidí tzv. služba Remote Video Solutions (zkráceně RVS) každý kout střeženého areálu, a to kdykoliv je potřeba. Jak takový vzdálený dohled funguje?

„Vy v šedivé mikině, vidíme vás! Okamžitě opusťte prostor!“ ozve se z tlampače obklopeného IP kamerami. Pracovník Securitas Operations Centre (SOC) právě přistihl narušitele ve střeženém průmyslovém areálu. Ačkoli je objekt vzdálený mnoho kilometrů od dispečinku, operátor dostal hlášku o narušení střeženého prostoru, na monitoru se mu zobrazil živý náhled z příslušné kamery, včetně předepsaného zásahového plánu, a díky službě Remote Video Solutions (RVS) nyní může nezvaného hosta přímo oslovit. Pokud by to k odehnání zloděje nestačilo – přestože odstrašení pomocí přímého oslovení bývá obvykle zaručeno – může na místo vyslat zásahovou jednotku nebo policii.

Vzdálený dohled, patrolace i správa přístupů

Právě tak často vypadá zásah provedený pomocí služby RVS. Systém je založený na kombinaci: moderních dohledových technologií: inteligentních IP kamer, IP reproduktorů a dalších senzorů, jako je EZS. Do služby RVS lze integrovat také další systémy dle požadavků zákazníka, například ovládání příjezdové brány. Pracovník centrály může prostřednictvím kamer dokonce provádět vizuální kontrolu, zda vpuštěná osoba vykonává to, co má. Možnosti jsou nekonečné a vždy záleží na konkrétním zadání.

Proč právě vzdálený dohled?

Pojďme se zaměřit na konkrétní výhody vzdáleného dohledu pomocí služby RVS ve srovnání s klasickým strážným. Strážný obchází areál v ideálním případě sice namátkově, přesto se v danou chvíli nachází pouze na jednom místě areálu. Zejména v případě rozsáhlejších objektů můžou případní zloději jeho limity snadno odhalit. Cena takové pracovní síly je přitom poměrně vysoká, zejména proto, že bývá na místě denně, včetně svátků a víkendů.

Plně automatizované technologie RVS jsou připojené na profesionální dispečink Securitas Operations Centre (SOC), čímž se k výrazné optimalizují náklady. Zodpovědnost za monitoring areálu pak přechází na moderní kamerové technologie (popř. jiné senzory), které jsou vybavené analytikou pro detekci incidentu, překročení perimetru aj. Kamera pak dispečink sama upozorní, že se v areálu děje něco nezvyklého. Na rozdíl od strážného netrpí únavou ani pracovní slepotou a nemá pauzy.

Zásahový plán podle vašich potřeb

V případě incidentu postupuje operátor SOC podle přesně daného zásahového plánu, který je předem domluvený na základě potřeb zákazníka. V něm se detailně specifikuje, koho a jakým způsobem má dispečink v případě poplachového stavu kontaktovat, zda na místo zavolá zásahovou jednotku nebo policii, a další podstatné detaily jednotlivých scénářů.

Ušetříte náklady i lidskou sílu

Jedná se zkrátka o komplexní, škálovatelné, a především nákladově efektivní řešení, které šetří lidskou sílu. Trend nahrazování lidí kamerami má v těchto případech jednoznačně pozitivní efekt. Není přitom cílem nahradit lidi úplně, spíše využít jejich schopnosti líp než jen k obcházení plotu. To zvládne RVS mnohem lépe, účinněji a na pár kliků.

Je služba RVS přesně tím, co hledáte? Rádi vám připravíme řešení a nabídku přímo na míru. Stačí, když nám napíšete pomocí kontaktního formuláře níže a my se vám co nejdříve ozveme.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

Jak ochránit auta na parkovišti? Odpovědí mohou být chytré kamerové systémy

5 zásad, jak chránit firmu před únikem citlivých dat

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.