Skip to main content

Zbraně a jak na ně: co platí pro policii a co pro agentury?

23. 06. 2022

Představit si zásahovou jednotku bezpečnostní agentury nebo ostrahu objektu bez patřičné výzbroje je dnes prakticky nemožné. Přesto všichni tak nějak tušíme, že možnosti použití zbraně jsou u bezpečnostních agentur výrazně jiné než třeba u policie. V čem se tedy liší?

Policisté mají jako představitelé ozbrojených bezpečnostních sborů výrazně vyšší pravomoci než soukromé osoby nebo pracovníci bezpečnostních agentur. Pro všechny ale platí bez rozdílu, že se zbraněmi musí zacházet a manipulovat s patřičnou opatrností, zodpovědně a bezpečně. Jestliže si soukromí majitelé nebo firmy pořizují zbraně pro ochranu života, zdraví a majetku, u Policie ČR a dalších bezpečnostních sborů jsou zbraně prostředky, kterými se vynucuje dodržování zákona. Zajišťuje se jimi také bezpečnost a ochrana osob a majetku. Policisté nosí zbraň viditelně, což pro soukromé subjekty neplatí.

Viditelně zbraň nosí jen policie, včetně obecní

Někde mezi soukromou sférou a ozbrojenými bezpečnostními sbory se nachází ještě jedna „zvláštní“ skupina, do které lze zařadit například strážníky obecní policie. Ti sice musí mít stejně jako fyzické osoby zbrojní průkaz (na rozdíl od státních policistů, celníků a vězeňské služby), ale zbraň mohou nosit viditelně a také ji mohou použít jako donucovací prostředek. Soukromé subjekty, jako jsou bezpečnostní agentury, získávají oprávnění nosit zbraně pro ochranu osob a majetku na základě zkoušky z odborné způsobilosti a prokázáním dalších parametrů, jako je např. zdravotní způsobilost, spolehlivost, či bezúhonnost. Firmy navíc disponují tzv. zbrojními licencemi, které jsou vázány na způsob, jakým budou zbraně používány, v našem případě tedy na zajišťování ostrahy majetku a osob.

Kdy může soukromá ostraha použít zbraň?

Pracovníci bezpečnostních agentur musí nosit zbraně vždy skrytě a jejich případné použití musí být vynucené okolnostmi, tedy „defenzivní“. Jde výhradně o reakci na určitou situaci v rámci institutu nutné obrany nebo krajní nouze. Co si pod tím představit? Například může jít o situaci, kdy se do střeženého objektu vloupá zloděj, narazí na bezpečnostního pracovníka a ohrožuje ho jinou zbraní nebo se chce zbavit nepohodlného svědka. Jde tedy o přímé ohrožení daného pracovníka ostrahy. Na rozdíl od policie ale taková ostraha nemá k dispozici jakýkoli typ zbraně, například nemůže nakládat se zbraněmi typu A, mezi které patří např. samočinné zbraně - mezi lidmi známé spíše jako automatické zbraně.

Ozbrojený bezpečnostní pracovník je dnes už spíše výjimkou

Řada zákazníků bezpečnostních agentur dnes už ani nevyžaduje ostrahu se zbraní, protože si zřejmě uvědomuje rizika, která jsou s tím spojená. A ani samotné agentury ochranu objektů se zbraní nedoporučují, pokud to tedy nevychází přímo ze zákonných požadavků nebo pojistných podmínek dané zakázky. Podnikání soukromé bezpečnostní služby je v oblasti bezpečnosti složkou preventivní, nikoliv represivní, proto spíše doporučujeme se službě se zbraní vyhnout. Mnoho bezpečnostních agentur ale se zbraněmi zachází a mají je ve své výzbroji, aby mohly vyhovět požadavkům svých klientů.

Kdo se o zbraně stará a jak?

Kde zbraně jsou a jak se s nimi zachází, pokud je zrovna pracovníci bezpečnostní agentury nepoužívají? Každá firma, která má na základně získaného oprávnění zbraně, je přechovává ve vlastní zbrojnici, kterou má na starosti zbrojíř. Jeho povinnosti přesně definuje zákon. Podle něj smí vydávat zbraň a střelivo pouze zaměstnanci, který je držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny. Zabezpečuje také zbraň a střelivo, zbrojní licenci, průkaz zbraně nebo další doklady proti zneužití, ztrátě nebo odcizení. Zajišťuje rovněž dodržování podmínek skladování zbraní a střeliva, jejich kontrolu a údržbu. V rámci dané společnosti ale může mít zbrojíř delegované i další úkoly, jako je kontrola výkonu služby se zbraní, zajištění nákupu a registrace zbraní, apod. Ale vždy se tak děje pouze na základně vnitřního předpisu dané firmy.

LÍBIL SE VÁM TENTO ČLÁNEK?

Přečtěte si také:

Jak získat zbrojní průkaz?

Technologie na odhalení zbraní už testuje pražský IKEM

 

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.