Skip to main content

Moderní trendy v oblasti hlídání automobilů

15.12.2021

Obchod s automobily představuje velmi specifickou oblast podnikání, která vyžaduje stejně specifický přístup i v otázce bezpečnosti. Prodejny automobilů (ať už nových, nebo ojetých v autobazaru) jsou areály, v nichž je vysoká koncentrace ekonomické hodnoty, zároveň jsou snadno dostupné. To z nich dělá lákadlo pro nevítané návštěvníky a zároveň výzvu pro společnost SECURITAS ČR.

Kriminalita v automobilovém průmyslu

Když se řekne kriminalita v oblasti vozidel, většině lidí se vybaví krádeže luxusních automobilů či veteránů. Odborníci ale upozorňují na to, že v posledních letech přerostly hodnotu kradených luxusních aut škody způsobené krádežemi konkrétních autodílů. V mnoha regionech je pro organizované zločinecké skupiny mnohem výnosnější a jednodušší auto po odcizení rozebrat a prodávat díly, a to obvykle online. Interpol ve své zprávě o kriminalitě v oblasti vozidel navíc upozorňuje také na to, že ne všechny krádeže automobilů nutně souvisí s přímým ziskem. Kradená auta často figurují v kauzách spjatých s drogami, obchodováním s lidmi, zneužíváním dětí a terorismem. Běžnými problémy jsou také odcizení nafty nebo poškození vozidel v areálech v důsledku špatné manipulace personálu.

Spojení služeb jako efektivní řešení

Společnost Securitas působí v oblasti zabezpečení prodejen s automobily už několik let. Do sektoru vstoupila agentura spoluprací s jedním z významných hráčů na trhu. Hlavním cílem bylo zabránit vandalismu, krádežím a zajistit uzamčení areálů po pracovní době. Před začátkem spolupráce se na bezpečnostních službách podílelo více dodavatelů, což vedlo k funkčním problémům a také k neúměrné ceně.

Společnost Securitas proto nabídla komplexní řešení postavené plně na svých službách. Základem byla analýza hodnocení rizik, díky ní byl řetězec prodejců automobilů schopen porovnat relevantní rizika s možnými náklady ve všech svých provozovnách standardizovaným způsobem. Na základě výsledků těchto analýz se klient rozhodl využít instalaci PZTS a CCTV s chytrou analýzou, neboli kamerový systém RVS. Ten pak doplnily mobilní hlídky, a především systém vzdálené správy vjezdu a výjezdu, který snížil cenu manipulace s vozy v areálech prodejce. Vedle toho využívá klient další služby, jako je například vzdálené odemykání a zamykání jednotlivých objektů.

Prevence především

Největší výhodou služeb Securitas v oblasti obchodů s automobily je prevence a odrazení od kriminálního činu. Systém RVS je schopný pachatele automaticky detekovat velmi rychle poté, co naruší střežený objekt. Operátor jej pak může přímo kontaktovat s pomocí reproduktoru, což většinou stačí k tomu, aby se dotyčný dal na útěk. V areálu tak nevznikne zásadní škoda, ať už měl pachatel v plánu páchat krádež, nebo vandalství.

Bezpečnostní služby v oblasti obchodu s automobily jsou mnohem širší než pouhé nasazení RVS nebo automatických závor. Securitas nahlíží na bezpečnost komplexně, a tak jsou součástí navrhovaných systémů i detektory kouře, které varují před případným požárem, nebo osobní bezpečnostní tlačítka. V případě, že by se zaměstnanec ocitl pod fyzickým tlakem ze strany agresivních návštěvníků, může si s pomocí tlačítka nenápadně přivolat pomoc. Každé řešení je vytvářené na míru konkrétnímu objektu.

Statistiky ukazují, že nasazení bezpečnostních systémů společnosti Securitas pomáhá zvyšovat bezpečnost zaměstnanců, snižovat ztráty a celkově přispívá k efektivnímu chodu každého střeženého objektu.

Možnosti na míru

RVS představuje základ našich služeb, avšak kromě něj je k dispozici i celá paleta dalších možností. Z nich můžeme sestavit bezpečnostní řešení (tzv. solution) na míru, v nichž optimálně kombinujeme bezpečnostní služby z našeho portfolia. . Zajímavou možností v tomto směru jsou „On-line pochůzky“, kdy za pomoci strategicky umístěných kamer může operátor kontrolovat daný prostor. Děje se tak v náhodných intervalech během rizikových hodin (například v noci). Takto realizovaný vzdálený dohled je rychlejší a efektivnější než fyzické pochůzky. V případě zájmu o fyzickou kontrolu objektů a míst je možné využít služeb mobilní patroly, která se na dané lokality dostaví v náhodných intervalech. V některých případech se vyplatí také zapojení systému kontroly narušení, tedy klasický alarm.

Prodejci aut, jako provozovatelé veřejně dostupných prodejen, mohou v rámci svého kamerového systému využít i monitoring vytíženosti prodejny či areálu. Systém jeho prostřednictvím dokáže přesně zaznamenat počet lidí, kteří vstoupí a vyjdou z objektu, a tím pádem i počet osob v dané oblasti. V současné situaci ovlivněné epidemií COVID-19 se jedná o velmi užitečný nástroj, který návštěvníky informuje, zda mají povolený vstup, nebo ne. Stejně tak je možné do balíčku zahrnout služby protipožární ochrany a bezpečnosti práce.

Nejlepším a nejjednodušším řešením je nechat si od nás na základě odborně provedeného bezpečnostního auditu vypracovat návrh optimálního bezpečnostního řešení dle potřeb vaší firmy.

 

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.