Skip to main content

Zabezpečení domácnosti: 5 tipů pro začátečníky

2.9.2021

Naše domácnosti umějí samy regulovat teplotu v místnosti i kvalitu vzduchu a na základě příkazu z mobilu dokážou ovládat osvětlení nebo audio systém. Umějí se však skutečně ubránit zlodějům?

Bezdrátové zabezpečovací systémy (spolu s detektory založenými na tzv. internetu věcí) zažívají v poslední době velký rozmach. Instalace takových systémů je totiž rychlá, levná a samotné kamery a detektory snadno dostupné – stačí se podívat na stránky online prodejců elektroniky, kde seženete vybavení pro „zabezpečenou domácnost“ v řádu stokorun. Jak ale začít, aby vás toto vybavení před zloději skutečně ochránilo?

1. Nepodceňujte význam profesionálního řešení

Přestože ochotně investujeme do čidel a senzorů chytré domácnosti, stále ještě masivně podceňujeme význam dobrého zabezpečení domu a bytu. Nad tím, jak se efektivně chránit proti zlodějům, často začneme myslet až když je pozdě – tedy po prvním setkání s vykradením. Podle dat Policie ČR došlo v posledním roce k 19 tisícům případů vloupání do bytů, domů nebo rekreačních objektů. Mnohé z těchto vloupaček měli na svědomí „profíci“ – proto i Ministerstvo vnitra ČR doporučuje při prevenci volit řešení od profesionální a spolehlivé zabezpečovací firmy.

2. Nespoléhejte se pouze na elektroniku

Pozor, ani chytré telefony, detektory, nebo aplikace nedokáží zabránit škodám při vloupání do objektů, nebo zadržet pachatele. Schopnost elektronického zabezpečení ochránit objekt klesá zejména v případě rekreačních objektů – než dojedete zjistit, co se vlastně stalo, zloději jsou dávno pryč. Na své chalupě proto doplňte zabezpečovačku především kvalitními mechanickými zábranami (bezpečnostní dveře, okenice, popř. mříže, dobrý plot). Ochrana domu, bytu nebo chalupy se pak rapidně zvyšuje, pokud se rozhodnete využít služeb bezpečnostní agentury. Ta může váš objekt prostřednictvím dispečinku PCO monitorovat 24/7 a v případě potřeby proti zlodějům aktivně zasáhnout.

3. Kód od alarmu nikomu nesvěřujte

Nejčastější chyba při obsluze a používání elektronického zabezpečení by se dala nazvat přílišnou důvěřivostí. Majitelé domů a bytů totiž často svěřují kód od alarmu sousedům, kurýrům, úklidovému personálu nebo dodavatelům… Tedy v podstatě neznámým lidem, u nichž tato informace nemusí být vždy v bezpečí. Pokud se vám proto stane, že je třeba kód alarmu oznámit dalším osobám, nezapomeňte následně kód změnit. Jistota je jistota a funkční zabezpečení je velmi často především o správném chování a zvycích (více v tomto blogovém článku), jako je zamykání, zavírání oken, zatahování žaluzií nebo nebo právě opatrnost při svěřování přístupových údajů.

4. Nezapomeňte na pravidelný servis

Majitelé zabezpečovacích systémů také často podceňují pravidelný servis. Ano, i funkčnost „zabezpečovačky“ je potřeba pravidelně prověřit a otestovat. V ideálním případě by se o kontrolu měla postarat certifikovaná servisní společnost. Na známého-kutila v tomto případě raději nespoléhejte.

5. Mějte přehled o situaci v oblasti

V situaci, kdy v okolí řádí zlodějské gangy, je samozřejmě potřeba zabezpečení o mnoho vyšší než jindy. Mějte proto oči i uši otevřené a sdílejte se sousedy informace o bezpečnostní situaci ve vaší čtvrti. Každé zabezpečení je dalším krůčkem k lepší ochraně vašeho majetku. V případě zlodějských gangů, které řádily v minulosti v okolí Prahy, se jako nejúčinnější osvědčila kombinace elektronického zabezpečení, chytrých kamer a preventivních revírních autohlídek – alespoň do doby, než zvýšená rizika pominula. Někdy se však může stát, že se bohužel neoprávněná osoba dostane do vaší nemovitosti a to jak do zahradního domku, tak například do garáže. Pro tyto případy je dobré mít sjednané pojištění domácnosti.

Líbil se vám tento článek?

Přečtěte si také:

7 tipů, jak zabezpečit chalupu před zimou

Letní sezóna láká zloděje. Jak chránit svůj domov?

 

An error has occurred while getting captcha image

Vaše osobní údaje budou zpracovávány v souladu s našimi zásadami ochrany osobních údajů, které si můžete přečíst zde. Odesláním formuláře potvzujete souhlas s těmito zásadami.

Litujeme, ale tento prohlížeč není podporován. Chcete-li využívat naše webové stránky, zkuste použít novější prohlížeč, jako je Chrome, Safari, Firefox nebo Edge.